Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lukoil lopovima: U blagajnama ne držimo novac, zaštitari zbunjeni

Poslodavci su, kako bi odbili pljačkaše, posao organizirali tako da se veći dio novca pohranjuje
01. prosinca 2012. u 19:38 0 komentara 1248 prikaza
lukoil, oglas
Pogledajte galeriju 1/3

Uprava Lukoila za Hrvatsku odlučila se na sasvim originalan i neobičan korak kako bi smanjila izloženost svojih zaposlenika i benzinskih crpki pljačkašima.

Objavili su (u Večernjem listu od subote) oglas, zapravo \"obavijest\" u kojoj se obraćaju:

\"Pljačkašima i provalnicima!!!!\" – u blagajnama na Lukoil benzinskim postajama nalazi se minimalan iznos novca, ostali novac pohranjen je u blindiranim vremenskim trezorima...\" U nastavku oglasa iz Lukoila apeliraju na pljačkaše i provalnike da izbjegavaju njihove postaje i poručuju im putem oglasa: \"ne izlažite sebe i druge velikom riziku za mali novac\". Ovu kompaniju, kao i ostale vlasnike benzinskih postaja, očito brinu sve češći pljačkaški pohodi na njihova prodajna mjesta. Prema službenim podacima u zadnje tri godine broj pljački na benzinskim postajama u laganom je porastu u odnosu na početak 2000-ih.

To je vjerojatno i bio razlog zbog kojeg su se šefovi Lukoila odlučili na ovaj potez. Samo u Zagrebu u prvih 10 mjeseci ove godine lopovi su upali na benzinske 54 puta. To je golem porast ovih vrsta pljački jer ih je deset više nego u istom razdoblju godinu prije! U cijeloj je zemlji prošle godine zabilježeno 79 pljački benzinskih postaja, što je tek neznatno manja brojka od one iz 2010.

Zbog tog povećanog trenda pljački, koji je došao s produbljivanjem ekonomske krize, policajci su znali poduzimati i tajne akcije nadzora pošti, banaka pa tako i, među pljačkašima očito posebno \"popularnih\" benzinskih postaja. Takav način rada policajaca urodio je plodom. Uspjeli su prošle godine uhvatiti lopove koju su upali na 41 benzinsku što znači da su uspjeli riješiti više od 50 posto svih takvih pljački. Policija, nažalost, ne vodi evidenciju pljački po pojedinim poduzećima tako da nisu mogli odgovoriti na pitanje koliko je pljački bilo u poslovnicama Lukoila, a koliko se odnosi na druge kompanije.

Izloženost benzinskih postaja pljačkašima bila je donedavno velika, kada se u dnevnim blagajnama mogle pronaći i povelike količine gotovine, no upravo iz razloga \"odbijanja\" pljačkaša, poslodavci su posao organizirali tako da se veći dio novca pohranjuje u trezore koji se ne mogu otvarati prema želji. Za transport tih vremenskih trezora, koji su, uglavnom opremljeni i kemijskim sredstvima (bojama) koje, u slučaju nasilnog otvaranja obilježe i unište novac, angažirane su razne zaštitarske tvrtke. Pljačkašima su oni, naravno, puno \"tvrđi orah\" od zaposlenika na benzinskim postajama.

>> Provalio u benzinsku u Miklušu i otuđio robu vrijednu 4500 kuna

54 puta su pljačkaši u 10 mjeseci

54 puta su pljačkaši u 10 mjeseci ove godine upali na benzinske postaje samo na području Zagreba. Trend je vrlo zabrinjavajući jer riječ je o pravoj "eksploziji" pljački. U odnosu na prošlu godinu, pljački je u Zagrebu – 22 posto više

Vlasnici zaštitarskih tvrtki zbun

Vlasnici zaštitarskih tvrtki zbunjeni su ovakvim potezom

Kako bi rizik za osoblje bio što manji, poslodavci im uglavnom daju upute kako se ponašati u trenutku pljački. Ne traže od njih nikakvo herojstvo, naprotiv, uglavnom djelatnike instruiraju da ne pružaju otpor. Pljačkaši benzinske uglavnom pljačkaju s pištoljima, nekad pravim, nekad igračkama (kako bi im, uhvate li ih, smanjili kaznu), a koriste i hladno oružje. Vlasnici zaštitarskih tvrtki koje se brinu o transportu novca sa i na benzinske postaje ne znaju kako bi komentirali ovakav poslovni potez Lukoila. – Nikada to ne bih napravio, nije mi baš jasno što time žele postići – kaže jedan od vlasnika velike zaštitarske tvrtke.

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.