Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Luka Mišetić od Tribunala traži zaštitu Gotovinina tima od progona hrvatske države

26.06.2009.
u 21:26

Procesuiranje istražitelja Gotovinina tima Marina Ivanovića i isljeđivanje još pet članova odvjetničkog tima obrane od hrvatske države utječe na prava optuženog Ante Gotovine i stavlja ga u nejednak položaj na suđenju – stav je Luke Mišetića, branitelja Ante Gotovine.

Izrečen je pred sucem Alphonsom Orijem, koji je, povodom Mišetićeva zahtjeva da sud uvede imunitet za članove tima obrane, organizirao sudsku raspravu na koju je pozvao i predstavnike RH: Gordana Markotića, Josipa Čulu, Ivana Črnčeca i Željku Pokupec. Gotovinina obrana smatra da je, zbog istrage oko nestanka tzv. topničkih dnevnika, tim obrane u neravnopravnom položaju. Sve drugo osoblje suda i istražitelji tužiteljstva imaju imunitet.

Hrvatska ima bilateralni ugovor o povlasticama i imunitetu s tužiteljstvom, pa godinama istražitelji tužiteljstva na sve načine prikupljaju dokumente (primjerice dnevnik Mate Laušića), ali ih RH ne procesuira. Naprotiv, kad M. Ivanović dobije dnevnik Ivana Karduma, koji je osobni, a ne “ratni”, hrvatsko pravosuđe pokrene istragu zbog “otuđivanja arhivske građe”.

Sada je čak i L. Mišetić dobio poziv za sud, što obrana drži ometanjem prava A. Gotovine i traži zaštitu od Tribunala. G. Markotić argumentira kako su te istrage “rezultat naloga ovog sudskog vijeća”, te da je RH samo ispunila zahtjeve Tribunala.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije