Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera kamioni

Lucić: Nisam nadležan i ne sjećam se dokumenta o markama kamiona

Josip Lucić
Željko Hladika/PIXSELL
22.02.2010.
u 13:38

Svjedok Lucić na ročištu na suđenju Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću dao je drugačiji iskaz nego kad je prošlog ljeta svjedočio u USKOK-u.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josip Lucić na većinu je pitanja na današnjem ročištu na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i pomoćniku Ivi Bačiću odgovarao kako on – nije nadležan, pa ni za ono što radi Uprava za logistiku Glavnog stožera.

“Gospodine generale...”

Na pitanje USKOK-ova tužitelja Darka Žegarca o parametrima u postupku nabave vozila, Lucić je rekao kako to nije bilo u njegovoj nadležnosti, kao ni osnivanje povjerenstva za nabavu opreme.

Svjedok Lucić, kojega je tužitelj oslovljavao sa “gospodine generale”, dao je danas drukčiji iskaz nego kad je prošlog ljeta svjedočio u USKOK-u.

Za dokument koji je potpisao Ivan Skol, zamjenik načelnika Uprave za logistiku, a u kojem se navode i marke kamiona (sve iz natječaja osim MAN-a), Lucić je u USKOK-u rekao da ga Skol nije imao ovlasti potpisati te da ga valja pitati na čiji nalog ili molbu je to potpisao. Jučer je pak prvo rekao da je tu ovlast imao, a kad je tužitelj pročitao njegov iskaz iz USKOK-a, Lucić je rekao da se ne sjeća da je taj dokument već vidio u USKOK-u. Ponovno je dobio dokument na uvid te rekao da nije bio siguran može li ga zamjenik brigadnog generala Ostovića, kao načelnika Uprave za logistiku, potpisati, s obzirom na to da je riječ o velikom broju vozila.

O tome kako su zaposlenici Ministarstva obrane na jedan dan prebacivani u djelatnu vojnu službu, kako bi ostvarili povoljnije uvjete za mirovinu, govorio je general bojnik Mate Obradović. Nakon što je Jozo Miličević, v.d. inspektora Hrvatske vojske, ušao u sukob s Rončevićem, razriješen je, HV nije imao inspektora šest mjesci, a onda je na mjesto glavnog inspektora došao Obradović. Tvrdi da je i sam smijenjen zbog sukoba s Rončevićem. Obradović, naime, nije htio potpisati prevođenje u djelatnu vojnu službu za Ivana Kozlicu, inspektora za civilni sektor, kako bi on ostvario povoljnu mirovinu.

Obradović citirao psovku

– Kad sam ja to odbio, Kozlica mi je rekao da će to potpisati ministar. Kad je zaista došlo rješenje o umirovljenju, rekao sam ministru da je to nezakonito, a on mi je odgovorio da on ima pravo to učiniti. Ali, to se čini kako bi netko zaista radio u vojnoj službi, a ne zbog mirovine. Nakon toga počela je moja kalvarija, bio sam optužen da sam vrijeđao vozača generala Marekovića i razriješen sam – rekao je Obradović, koji je u sudnici citirao i psovku za koju je optužen.

Obradović tvrdi da je bilo nekoliko stotina zaposlenika MORH-a koji prebačen u djelatnu vojnu službu na jedan dan, a nakon toga ostvarili povoljniju mirovinu.

Rončevićev branitelj Krešimir Vilajtović prosvjedovao je što se o svemu tome na sudu uopće svjedoči, jer se to događalo godinu dana nakon nabave kamiona.

No, sutkinja Jasna Smiljanić nije to prihvatila, jer je obrana to trebala prigovoriti u trenutku kad je svjedok i okolnosti o kojima će govoriti predložen. Nakon toga, gubi pravo prigovora. 

Komentara 10

DM
Dan_Marinovic
14:29 22.02.2010.

zasto vrhovni zapovjednik mesic ne odogovara za stanje u oruzanim stagama i afere koje se vezu uz njih?

CA
Capolo
20:15 22.02.2010.

Rončeviću, ti lijepo odmah započmi pisati optužnice za klevetu protiv Stazića, Linića, Mesića i novina koji su te još prije godinu dana proglasile krivim. Ima da rade do kraja života da ti isplete odštetu, a ti lijepo tu odštetu daj nekome kome je najpotrebnija.

BT
bili-tartuf
14:26 22.02.2010.

Najjednostavnije bi bilo , da se ex-Precidente i njegovi Asistenti,..Javno Izvinu Gospodinu Roncévicú i da ga Vlada opet postavi za Ministra -cóvik od povjerenja !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije