Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzealci iz Krapine i Monaka

Lubanje, kosti, fosili i školjke za djecu, ali i za znanstvenike

Muzej
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/2
13.05.2014.
u 16:00

Originalne kosti s nalazišta pračovjeka na Hušnjakovom ne mogu se koristiti, pa će odljevci koje će raditi stručnjaci iz muzeja biti dobra zamjena

Tim Muzeja krapinskih neandertalaca pokazao je svoju kreativnost izrađujući kopije iz krapinske špilje. Tome su ih podučavali René David, te Jerome Magaila iz Muzeja prapovijesne antropologije iz Kneževine Monako.

Pokazali kreativnost

- S obzirom da se originalne kosti s nalazišta ne mogu koristiti za muzejsko edukativne sadržaje, kolege iz Monaka podučili su nas kako izraditi kopije iz krapinske zbirke, fosile, minerale, kosti, te razne artefakte, a svi ti predmeti govore o kulturi iz prošlosti i o načinima života. Radili smo sa silikonom, poliesterom, gipsom, te masom za fugiranje.Vrijedni tim iz krapinskog muzeja naučio je u kojoj mjeri koristiti materijale, te pokazao svoju kreativnost.

- Sa silikonom smo radili u bijelim kutama kako estetski kirurzi, a bio je poseban osjećaj vidjeti kako iz toga nastaje čeljust ili pak zub mamuta koji se precizno mora fugirati - rekli su djelatnici, te dodali kako su dobili pohvale stručnjaka iz Monaka, jer su brzo učili, te su zadovoljni izrađenim, a napravili su i kopije kamenog oružja, fosilne kosti, razne oblike školjka te čeljusti. Na jednoj stijeni pokazano je kako se može skinuti i reljefna podloga za odljev.

Pet kovčega

- Kopija imamo za pet kovčega, koji će se koristiti u muzejskim radionicama, za najmlađe, za studente te za istraživačke radove - dodaje ravnateljica Krklec.Projekt će trajati tri godine, a financira ga Vlada Kneževine Monako, kojoj se po završetku mora prezentirati sve što je napravljeno.

Komentara 1

KU
kumrovčanin
09:37 14.05.2014.

Imam jedno pitanje:Radi li ova novinarka još honorarno u marketingu krapinskog muzeja jer su joj svi tekstovi o tom muzeju marketinški. Imam osjećaj da je stalno 24 sata na raspolaganju ravnateljici Krklec.A u ovom tekstu čak nije napisala niti njezino puno ime, a ne zna se ni gdje završavaju citati.Valjda zato jer je pisala doslovno samo ono što je ona rekla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije