Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon susreta

Lovrinović: Vujčić je podržao Mostove reforme, a ja ne osnivam stranku

Ivan Lovrinović
Foto: Grgur Žučko/pixsell
24.11.2015.
u 13:56

Vujčić je podržao namjeru Mosta da se konačno napravi makroekonomski model Hrvatske kao i bilanca nacionalnog bogatstva. Lovrinović je ponovio stav Mosta da devizna štednja ne dolazi u pitanje, da devalvacija kune ne dolazi u obzir i da je stabilnost cijena putem ciljanja inflacije dio Mostova plana

Iz Mosta su danas poručili kako je jučerašnjem sastanku s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem nazočio i Mostov ekonomski strateg Ivan Lovrinović te kako je guverner "podržao većinu Mostovih ekonomskih reformi", a sam Lovrinović je za Hinu opovrgnuo medijska nagađanja prema kojima osniva stranku.

Predstavnici Mosta nezavisnih lista Božo Petrov i Ivan Lovrinović te nezavisni ekonomski stručnjaci Mario Škare i Tea Golja jučer su se javno, u kavani zagrebačkog hotela Sheraton susreli s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem te su saslušali stavove HNB-a o aktualnim ekonomskim pitanjima, stoji u priopćenju Mosta.

Guverner Vujčić je, ističu, naglasio da su nužne strukturne reforme te kako mu je drago da se Most zalaže za njih, a posebno je istaknuo reformu javne uprave i lokalne samouprave.

Naglasio je veliki utjecaj euroizacije na mogućnost vođenja monetarne politike i stabilnost cijena. Mišljenja je da je monetarna politika u prethodnom razdoblju bila dobra te da HNB nije mogao ništa više napraviti za njezino poboljšanje.

Kada su u pitanju krediti u švicarskim francima, rekao je, navode iz Mosta, da je upozoravao Vladu i ministra Lalovca kako će biti problema, kako nisu dobro postavili model konverzije te da HNB ne može riješiti probleme onih koji su sada nezadovoljni.

Govorio je i o tome da HNB namjerava uvesti strukturne operacije u instrumentarij svoje monetarne regulacije te je potvrdio tezu da je iduća godina za Hrvatsku presudna i da se konačno moraju pokrenuti potrebne reforme.

Profesor Lovrinović je, tvrde, u ime Mosta objasnio najvažnije promjene za koje se Most zalaže i to u sferi monetarno-kreditne i fiskalne politike. Istaknuo je nužnost veće promocije i upotrebe kune, rješavanje problema dužnika u švicarskim francima te bržeg usklađivanja uloge, zadataka i instrumenata monetarne politike HNB-a s onom koju ima Europska središnja banka.

Također je, navode, objasnio prijedlog osnivanja ekonomskog savjeta pri Vladi RH, Odbora za monetarna pitanja i financijsku stabilnost pri Saboru i aktiviranje Odbora za fiskalnu dogovornost, što je guverner Vujčić također podržao.

Vujčić je podržao namjeru Mosta da se konačno napravi makroekonomski model Hrvatske kao i bilanca nacionalnog bogatstva. Lovrinović je ponovio stav Mosta da devizna štednja ne dolazi u pitanje, da devalvacija kune ne dolazi u obzir i da je stabilnost cijena putem ciljanja inflacije dio Mostova plana. Guverner Vujčić je izjavio da je s idejama Mosta bio informiran samo iz medija te da su mu one nakon razgovora puno jasnije.

– Iznimno nam je drago što je guverner Vujčić podržao većinu prijedloga koje smo mu prezentirali. To je bio još jedan u nizu napora koje čini Most kako bi mnogim relevantnim osobama hrvatskog društva, gospodarstva i politike predstavio svoje ideje i planove. Ovakvu, novu vrstu političke kulture nastavit ćemo provoditi i dalje kako bismo smanjili obujam dezinformacija koje su usmjerene prema Mostu s ciljem naše destabilizacije – poručio je na kraju Mostova priopćenja njihov glavni ekonomski strateg Lovrinović.

Lovrinović je za Hinu danas oštro opovrgnuo medijska nagađanja prema kojima osniva stranku. – Ne! Ma kakva stranka!? Nema veze – rekao je Lovrinović. 

>> Lovrinović: Pregovori će trajati još dva do tri tjedna, molimo novinare da nas ostave na miru

Komentara 18

BU
Bulaba
14:21 24.11.2015.

Ahaha, a jučer ste objavili da se Petrov sam našao s Vujčićem, da je Vujčić kritizirao Lovrinovića, i da Lovrinović tim nije bio zadovoljan, a sad ispada da su se našli zajedno, koji ste vi fekalijaši u ovim novinama, hahaha.

DU
Deleted user
14:38 24.11.2015.

Banda lopovska po svaku cijenu želi razbit MOST da zaštite lopove i uhljebljnike.

KO
Korisniche
14:24 24.11.2015.

Zašto na naslovnice nije ugledni Mladen Pejnović i njegov DUDI sa nalazom Državne revizije? Na temelju odredbi članaka 12. i 14. Zakona o Državnom uredu za reviziju, obavljena je financijska revizija DUUDI-a za 2014. Revizijom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje. Izraženo je nepovoljno mišljenje!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije