Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ- SDP

Lovrin i Matušić zatražili od Jovanovića da podnese ostavku

jovanovic
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
01.10.2010.
u 12:34

Neka prepusti to mjesto nekom iz oporbe tko je manje politikantski nastrojen i tko je spreman stvarno se boriti protiv korupcije.

Zastupnici HDZ-a Ana Lovrin i Frano Matušić pozvali su predsjednika Antikorupcijskog vijeća Željka Jovanovića (SDP) da podnese ostavku jer nije dostojan te dužnosti. Neka prepusti to mjesto nekome iz oporbe tko je manje politikantski nastrojen i tko je spreman stvarno se boriti protiv korupcije, rekli su.

>>Dijana Čuljak Šelebaj spriječila tučnjavu Jovanovića i Matušića

>>Jovanović: Vrijeđao me, ali nije bilo kontakta, Matušić: Lagao je

>>"Ako me odluče smijeniti, to će dokazati da se boje istine"

Na pitanje novinara zašto HDZ to ne učini jer ima većinu, ustvrdili su da bi moralan čovjek morao podnijeti ostavku dodavši da opcija razrješenja stoji, kao i prijedlog samog vijeća za razrješenje, ali ono je jedino radno tijelo Sabora u kojem oporba ima predsjednika, ali i većinu članova. Stoga će, kažu, pričekati reakciju, a ako ona izostane, nisu precizirali što će učiniti.

Lovrin je ustvrdila da bi Jovanović morao bez predrasuda objektivno nadzirati provedbu strategije i akcijskog plana hrvatske Vlade. Umjesto toga, kad se istraga približava nekome od članova SDP-a i prijatelja te stranke, tada te institucije nazivaju pogrdnim imenima, prijeti im se tužbama za prekoračenje ovlasti, naziva ih se kukavicama i špijunčinama, a sve na konferencijama za novinare u nazočnosti predsjednika Nacionalnoga vijeća, nastavila je Lovrin.

Podsjetila je tako da je Linić optužio ravnatelja policije Olivera Grbića da se bavi progonom SDP-ovaca, da policija dobiva politički nalog za progon SDP-ovaca te da su ministar i državni odvjetnik prekoračili svoje ovlasti. Nadalje, nastavila je, predsjednik Nacionalnog vijeća nikad na sjednicama ni jednom riječju nije problematizirao ni jednu aferu veznu za članove SDP-a, niti onda kad je izišlo na vidjelo da je kaznena prijava u odnosu na tržnice stajala u ladici državnoga odvjetnika do zastare, nakon čega je dotični državni odvjetnik i smijenjen.

Predsjednik Vijeća nikad na Nacionalnom vijeću, ali ni izvan njega nije jasno podržao ovu Vladu na čelu s predsjednicom, nije podržao njezine očite napore i rezultate u borbi protiv korupcije u sankcioniranju i nizu preventivnih mjera. Očito se boji da će dosljedne istrage doći jednog dana i do Rijeke i do članova SDP-a te da je bespoštedna borba protiv korupcije koju provodi ova Vlada i institucije, zaključila je Lovrin.

Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Frano Matušić dodao je da je onog dana kad se počelo govoriti o temama koje su vidljive hrvatskoj javnosti, poput afere riječke tržnice, gdje je jasno da su Jovanovićevi prijatelji sudionici u očito kriminalnoj raboti, to je proizvelo bijes u Jovanoviću kao i izjave novinara da je riječ o aferi teškoj 50 milijuna eura. Očigledno da to proizvodi ljutnju, bijes i agresiju kod članova partije pa onda ne prezaju ni od toga da se pokušaju čak i fizički obračunati - kazao je Matušić.

Jasno je da smo to shvatili kao političku nemoć i u tom smislu je njegovo djelovanje uistinu neprimjereno i ispod svake razine. Govoriti danas samo o aferama koje se tiču dužnosnika iz HDZ-a, a ne spominjati istodobno afere koje se tiču njihovih dužnosnika i pokušati pomoći u borbi protiv kriminalnih radnji, da shvatimo što se uistinu događalo, doista jest neprimjereno od SDP-a - tvrdi Matušić i dodaje da, nakon što je Zoran Milanović javno rekao da se u SDP-u može slobodno okrenuti leđa svojim drugovima, očito je da SDP nije spreman na borbu protiv korupcije te, da su oni na vlasti, sasvim sigurno ove korupcijske afere koje su vezane uz članove SDP-a ne bi izašle pred javnost i oni bi to nastojali suzbiti pod svaku cijene.

Matušić tvrdi da se institucije mogu baviti tim slučajevima jer bi ih instruirao predsjednik Nacionalnog vijeća. Čim se spomene neka njihova afera, nastoje i rukama i nogama zaustaviti istinu, ali više nije vrijeme, zaustavite Reuters - zaključio je Matušić.

Komentara 53

GO
gori
16:35 01.10.2010.

JEL POSTOJI U ZAKONU OSNOVA ZA POKRETANJE POSTUPKA ZABRANE RADA HDZ-a**

KR
Kronika
20:17 01.10.2010.

Kao dobri katolici trebamo udariti na neprijatelja. Oko za oko zub za zub. Sve seronje i poštene ljude treba uništiti. Žvio nam vječno naš dobri kršćanski HDZ.

TO
tom
13:46 01.10.2010.

zabranjene riječi u komentaru su: SRBI, LOPINE i KOMUNJARE???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije