Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAPAMĆENO NEVRIJEME

Lovkinja na oluje: Nevrijeme u Zagrebu bilo je slično uraganu 3. kategorije

Posljedice snažnog nevremena u Zagrebu u Ulici Vrhovec
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/27
22.07.2023.
u 18:29

Kod nas može se dogoditi  tropska oluja koja se formira iznad Mediterana. Uragan se puno sporije razvija i puno sporije dolazi prema području koje se moraju evakuirati, a tornado i ovakva oluja kao u Zagrebu vrlo se brzo razviju

Željka Stone je lovkinja na oluje, hrvatska fizičarka, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech koja radi na projektu istraživanja tropskih oluja, posebno uragana. Navodi kako se u Hrvatskoj može dogoditi tornado, ali ne i uragan jer se on povezuje sa energijom ocena. Oluja i brzina vjetra od 180 km/h koja je pogodila Zagreb slična je uraganu 3. kategorije.

Ona smatra da se kod nas može dogoditi tropska oluja koja se formira iznad Mediterana. Uragan se puno sporije razvija i puno sporije dolazi prema području koje se moraju evakuirati. Tornado i ovakva oluja kao u Zagrebu vrlo se brzo razviju i jako ih je teško prognozirati.

"Kad se poklopi velika raspoloživa potencijalna energija radi velikih vrućina, plus takvo smicanje vjetra i mezoskalni konvektivni sustav koji protutnji, tada se dogodi oluja ovako velike jačine vjetra i uz puno oborina. Na veliku sreću kratkog je trajanja", rekla je Stone za Danas.hr.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Zastrašujući prizori iz Poreča: Nova oluja stigla u Hrvatsku

Ključne riječi

Komentara 2

IO
iolio
21:19 22.07.2023.

Nemaš ti pojma što je uragan 3 kategorije .Takve snage uragan praši 2 dana non-stop bez prestanka na jednom mjestu s brzinom od skoro 200 kmh i poslije njega ne ostane ništa dok je oluja puhala u Zagrebu 10-15 minuta .

DU
Deleted user
20:14 22.07.2023.

Morat' ćemo naviknuti na ove ekstreme, pripremati pričuve materijala i alata i naravno naučiti slagati crijep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije