Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
goblin iz dubina

Lovio škampe i upecao ovo - neviđenoga morskog psa

Morski pas goblin
Foto: Carl Moore
1/3
03.05.2014.
u 11:50

Ribar Carl Moore je oko floridskoga Key Westa u mreži punoj rakova iz dubine od 600 metara našao i šestmetarsko, njemu nepoznato stvorenje. Utvrđeno je da se radi o slabo istraženoj vrsti morskoga psa (latinski naziv Mitsukurina owstoni). Poseban je po isturenom nosu iza kojega se krije niz oštrih zubi. Ribar je nenadani ulov vratio u vodu, razočaravši znatiželjne znastvenike

Među ribom koju ciljano love, ribari nerijetko naiđu i na raritete koji im zalutaju i zapetljaju se u mrežu, pa ih iznenade.

Lovac na škampe oko floridskoga Key Westa u Meksičkom zaljevu, na svoj je, može se reći, užas, u mreži izvučenoj iz dubine od oko 600 metara dobio i morskog psa goblina (latinski Mitsukurina owstoni).

To je, kako javlja Chron, jedna od najnepoznatijih među stotinama vrsta morskih pasa, a ovaj primjerak, dug zavidnih 6 metara, tek je drugi goblin "upecan" u Meksičkom zaljevu.

- Nisam uopće znao što je to, nisam izvadio ni metar da izmjerim tu "stvar", jer je imala čudne zube, mogli su napraviti neku štetu - kazao je uzbuđeno dugogodišnji ribar Carl Moore o svom neviđenom ulovu, monstruoznoj ribetini tamno roze boje, koju je ipak vratio u more. Prije toga uspio je goblina i poslikati, za svog trogodišnjeg unuka koji, kaže, voli morske pse. Ovaj je goblin upecan još 19. travnja, ali tek je jučer sretni ribolovac o tome izvijestio pomorske vlasti, čiji su znanstvenici žarko željeli doznati više detalja.

Foto: Carl Moore

- Ovo je sjajno, reče stručnjak za morske pse John Carlson i dodaje da morski psi goblini žive uglavnom u morima oko Japana ili Indijskom oceanu, sve do Južne Afrike. - Ružičasta boja goblina je jedinstvena, služi mu očito kao kamuflaža. Poseban je i po dugačkom nosu koji skriva niz oštrih zubi, koji mu daju i prapovijesni izgled - tvrde znanstvenici.

Bili su malo razočarani što je Moore svoj ulov vratio u more, smatrajući da su time izgubili i priliku proučavati rijedak primjerak, no im je uzvratio kako neke stvari u moru treba štititi. Iako mu je to u 50 godina ribarenja najveće stvorenje koje je izvukao iz dubina i jedan je od 10 ljudi uopće koji su goblina upecali živoga.

>>Nisu mu vjerovali: Pogledajte što je 'upecao' 73-godišnji ribar

Komentara 1

ST
strsljen2013
12:36 03.05.2014.

U zadnje vrijeme u moru se hvata sve više nepoznatih životinja pa zoolozi a brzinu izmišljaju rijetke vrste. Ako je tako onda bi se i prije nešto primjetilo i o tome pričalo. Ili je u dubinama došlo do velikih promjena ili trovanja pa izlaze bliže površini ili im je to isto izmjenilo genetiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije