Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lovci u 2014. odstrijelili 82.000 fazana, 16.800 srna, 4382 jelena...

'Broj divljači određuje se lovnogospodarskom osnovom koju svako lovačko društvo mora imati.'
16. studenoga 2015. u 16:50 15 komentara 1031 prikaza
lovci
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

U većini lovačkih društava u Hrvatskoj počeo je skupni lov. Love se fazani, patke, trčke, liske, guske i kamenjarke, od sitne dlakave divljači traže se predatori, zečevi, divlje svinje... Čeka se i prvi snijeg koji lovci posebno vole. Broj lovaca diljem Hrvatske smanjen je prošle godine za četiri posto, sa 65.399 na 62.704, objavio je Državni zavod za statistiku. Broj pripravnika pao je za četvrtinu, pa ih je lani registrirano tek nešto više od tisuću.

Krivolov i lov u blizini kuća

Lovci okupljeni u više od tisuću udruga odstrijelili su 26.394 divlje svinje, 16.800 srna, 4382 jelena, 82.000 fazana, 28.000 zečeva, 117.000 razne pernate divljači, te 30.000 ptica močvarica. Gledano u postocima, u usporedbi s 2013. broj odstrijeljenih jelena veći je za 15 posto, srna za deset, divljih svinja za 23, zečeva za 12, fazana za čak 46, a raznih močvarica za 11 posto. Broj lovaca nema veze s brojem odstrijeljene divljači, pojašnjavaju u Hrvatskom lovačkom savezu, jer ne idu svi registrirani lovci u lov, već samo vode brigu o životinjama.

– Broj divljači određuje se lovnogospodarskom osnovom koju svako lovačko društvo mora imati. Plan se donosi na razdoblje od deset godina, a revidirati se može u slučaju elementarne nepogode, bolesti divljači ili slično – kaže mr. Marinko Šebečić, stručni suradnik za lovstvo u Hrvatskom lovačkom savezu koji je ovih dana proslavio punih 90 godina neprekinutog rada. Lovnogospodarska osnova temelji se na brojnom stanju svih vrsta divljači koje stalno ili sezonski žive u lovištu i na broju divljači koja se može uzgajati, ne narušavajući odnose među vrstama. Lovačka udruga Srndać iz Virovitice radi održavanja lovnogospodarske osnove svake godine kupuje između 200 i 250 fazana iz uzgoja, a oni divlji u prirodi se ne love i ne odstrjeljuju. Kontrolu lovnogospodarske osnove obavlja lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, koja daje i suglasnost na ugovore o zakupu zajedničkih lovišta. Nedavno je Ministarstvo odbilo dati zeleno svjetlo za produljenje ugovora četirima lovačkim društvima iz Međimurske županije jer je utvrđeno da su protiv njih bili pokrenuti optužni prijedlozi zbog prekršaja poput krivolova, lova u blizini kuća, no lovci se nadaju da je već nastupila zastara, pa da ipak na kraju neće ostati bez lovišta jer bi to značilo gašenje udruga.

>> Lovci: I među nama je sve više dama

Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke
  • kažemja:

    Besmislen hobi iskompleksiranih , frustriranih jadnika koji s puškom u ruci nadoknađuju neke svoje druge nedostatke!!

  • tata.tomy:

    Totalno krivo! Lovci su PRIJAVILI odstrijel tih količina divljači, a u stvarnosti je odstrijeljeno znatno više. Da budem jasan do kraja - i dobro je da je tako, jer odstrijelne kvote (posebno divlje svinje i vuka) propisane u uredima ministarstva ... prikaži još! kroz lovnogospodarske osnove - uglavnom nemaju veze sa stvarnošću... Divljači je puno više i čine velike štete (posebno divlja svinja).

  • Lavica7:

    Koje ubice.