Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lovačka mafija

Lovačke pse vrijedne nekoliko tisuća eura kradu i krijumčare u Italiju

pas1
Dragutin Šantoši
07.01.2010.
u 12:32

Prošle subote slatinskim lovcima nestala su četiri, a požeškom lovcu jedan lovački pas. Sumnja se na krađu jer je jedan pas pronađen čak 200 kilometara od mjesta nestanka.

SLATINA – Na hrvatskome crnom tržištu sve se može prodati i sve ima svoju cijenu, pa tako i lovački psi koji u posljednjih nekoliko godina nestaju iz dvorišta ili lovišta. Slatinski uzgajivači pasa i lovci osnovano sumnjaju da nestali psi završavaju u mreži dobro uvježbanih kradljivaca sa zagrebačkog područja koji, uz pomoć jataka na terenu, otimaju lovačke pse u Slavoniji, potom ih dovoze u gater, uvježbavaju i sređuju potrebne dokumente, da bi ih vrlo brzo prokrijumčarili na talijansko tržište, gdje za njih dobivaju od 1000 do 3000 eura.

Prošle subote slatinskim lovcima nestala su četiri, a požeškom lovcu jedan vrijedan lovački pas. Lovci sumnjaju u krađu, jer je samo jedan pronađen i to čak dvjestotinjak kilometara dalje od mjesta nestanka.

- Lovački psi se ne gube. Oni se uvijek vraćaju na mjesto odakle su krenuli u lov ili se vraćaju kući. No, nestali pas ne može se vratiti ako je završio u tuđemu automobilskom prtljažniku i ako je odvezen 200 kilometara od Slatine - kaže Ivan Perković iz Slatine, čija je priča imala sretan završetak. Perkoviću, priznatome europskom uzgajivaču lovačkih pasa, prošle je subote iz dvorišta nestao pas Ben, vrste slovački kopov, vrijedan 2000 eura. Pet dana poslije Perković ga je pronašao uz pomoć prijatelja u Dugom Selu kod Zagreba.

- Doznao sam da su dva lovca na području Voćina u subotu stavila psa u automobil cady zagrebačkih registarskih oznaka i odvezla ga u Dugo Selo, a potom su se u nedjelju vratili u Voćin u lov, ali bez psa. Kada je lovac kradljivac shvatio da je otkriven, priznao je da je moj pas kod njega. U srijedu oko 14 sati otišao sam u policijsku postaju u Dugo Selo, ali nitko od policajaca nije htio ići s nama po psa kod V.S., pa smo sin i ja otišli sami. "Ukrao si mi psa", rekao sam mu, a on me počeo vrijeđati da mu trebam biti zahvalan što mi ga je sačuvao?! Četrdeset sam godina lovac, nositelj sam titule viceprvaka svijeta u pasmini slovački kopov i drugih titula i znam što govorim. Ti što uzimaju tuđe pse nisu ni ljudi ni lovci nego kriminalci koje trebamo potjerati iz svojih redova, jer su lovci oduvijek bili pošteni i gospoda - kaže Ivan Perković.

- U policijskoj postaji u Slatini građani u posljednjih tjedan dana nisu prijavili krađu, nego nestanak lovačkih pasa. Zato smo vlasnike uputili kako da traže i pronađu svoje ljubimce, a policija zato nije ni tragala za navodnim kradljivcima. Krađe lovačkih pasa na području PU virovitičko-podravske nisu prijavljene posljednjih nekoliko godina, ali smo u dva slučaja na području Pitomače imali prijavljene krađe tzv. kućnih pasa s rodovnikom. Radilo se o psima vrijednim po nekoliko tisuća kuna koji su ukradeni iz obiteljskog dvorišta zajedno s košarom za pse. Unatoč poduzetim mjerama, policija do sada nije uspjela pronaći kradljivce tih pasa - kaže policijski glasnogovornik Josip Štajdohar.

Ključne riječi

Komentara 2

IZ
izbrisan
12:57 07.01.2010.

Lovacki psi?Treba ih zabraniti potpuno.Lov dozvoliti iskljucivo sredstvima,kojim raspolaze i lovina.Tada ce to biti sport.Puskama sa optikom,nocnim ciljnicima,farovoma i ostalom dozvoljenom i nedozvoljenom opremom,to je cisto ubijanje iz zabave.Nikako sport.

HR
hr76
20:23 09.01.2010.

RAT LOPOVIMA!!! Treba uvest kao u muslimanskom svijetu, za svaku težu krađu ode desna ruka, pa da vidimo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije