Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Loša vijest za sve one koji su uzeli moratorij: Nije besplatan, iznos koji ćete vratiti banci bit će veći

Kad je riječ o moratoriju, u povoljnijem su položaju oni koji su se manje zadužili, na kraće razdoblje i pri kraju su otplate.
24. svibnja 2020. u 22:27 15 komentara 14453 prikaza
Rijeka: Građani čekaju u redu ispred banke
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Gotovo 40.000 građana zatražilo je od banaka moratorij na otplatu kredita zbog pandemije koronavirusa. Do sada je određena polovica zahtjeva, a banke su nudile najmanje tri, a najčešće i do šest mjeseci počeka. Međutim, moratorij nije besplatan pa će iznos koji ćete na kraju vratiti banci ipak biti veći.

Alexander Van der Bellen NEUGODNO! Ulovljen na djelu: Policija zatekla austrijskog predsjednika kako krši policijski sat

Dijana Dorontić dobro zna da moratorij ima svoju cijenu pa ga u ovoj situaciji ipak nije tražila.

- Postoje dodatni troškovi na koje ljudi nisu računali koji će im se pokazati kasnije kroz anuitete jer taj moratorij je samo dio koji se odnosi na dio glavnice, a kamatu morate i dalje plaćati, kazala je Dorontić za HRT.

Upravo zbog toga moratorij su tražili samo oni koji su to morali zbog svoje situacije. 

- Oni kojima je plaća smanjena, oni su u obiteljskom krugu pokušavali naći način da ne uzmu moratorij kad su vidjeli troškove povećanja ukupne cijene kredita koja će se u konačnici dogoditi, kaže Sandra Žiga, voditeljica Udruge "Franak".

Korisnik kredita za vrijeme moratora može plaćati samo kamate. U slučaju da nema novca, sad ne plaća ništa, no povećava mu se za iznos kamate glavnica nakon isteka moratorija što znači ili će mu mjesečni obrok biti veći ili će iznos platiti na kraju otplate kredita. 

KRAJ EPIDEMIJE Crna Gora postala je prva 'korona free' država u Europi: Već 28 dana nema zaraženih

- Kamate se ne naplaćuju sad, one će se obračunavati i građani će to platiti, ali kod stambenog kredita to stiže tek za 10 godina. Znači, što ga dulje produljujete, nažalost, trošak moratorija mora biti veći, objašnjava Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

Kad je riječ o moratoriju, u povoljnijem su položaju oni koji su se manje zadužili, na kraće razdoblje i pri kraju su otplate.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

INCIDENT
Javio se muškarac kojeg su priveli na Glavnom kolodvoru jer nije htio nositi masku u vlaku
Budi lijepa
Osvoji popust na tretman UltraShape Contourom, koji topi celulit i oblikuje vaše tijelo
  • xyz89:

    Nismo ni očekivali dobre vijesti od banaka...

  • neboiznadzagreba2:

    Sve zbog vladajućih, da su oni bankama zabranili dodatnu zaradu na općoj katastrofi koja nas je pogodila, banke bi se drugačije postavile, no kod nas je iluzija očekivati da politika radi na dobrobiti građana.

  • Zvjerko:

    Zar nije Vlada rekla da moratorij neće poskupiti rate kredita?