Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička (ne)pismenost

Loše informirani mladi odlučuju na izborima

23.04.2015., Rijeka - Boris Jokić, pomocnik ministra obrazovanja i sporta. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
06.10.2015.
u 00:15

Učenik Kožić: Proći ću razred ako znam politički ustroj Francuske u 18. stoljeću, ali ne moram znati tko je na vlasti u Hrvatskoj

U jednom trenutku oni koji odlučuju bit će samo ova generacija koju sada odgajamo, a to može biti jako opasno ako pogledamo što oni već sada misle i (ne)znaju. Ako loše informirani i dalje budu odlučivali na izborima, a podložni su manipulaciji, za 10 godina imat ćemo još veći problem nego sad – kazala je jučer Nives Miošić iz GONG-a u raspravi "Građanska kompetencija i politička pismenost" održanoj u Saboru, čija su podloga bili porazni rezultati istraživanja političke pismenosti maturanata.

Učenik 5. gimnazije Hrvoje Kožić upozorio je na apsurd da dobiti dobru ocjenu i proći razred može ako zna politički ustroj Francuske u 18. stoljeću iako istodobno ne zna tko sad kod nas obnaša vlast. Uz različite stavove nastavnika o tome bi li građanski odgoj u školama trebali predavati samo politolozi te ujednačeno mišljenje da je on nastavnicima nametnut, voditelj tima kurikularne reforme Boris Jokić kazao je da obrazovanje može pomoći, ali nije jedini lijek za sve probleme u društvu.

– Obrazovanje je velika nada protiv mnogih loših pojava, no reformi obrazovanja treba pristupiti sustavno, a ne stihijski – kazao je Jokić.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović: Parlamentarni izbori održat će se 8. studenoga

Komentara 19

DU
Deleted user
04:59 06.10.2015.

Ako sam dobro svatio neki misle da su dobro informirani jedino oni kojima partija uspiješno ispire mozak.

BE
berija
01:57 06.10.2015.

Ja sam znao sve o samoupravnom socijalizmu, položaju radničke klase u Engleskoj, marksizmu, klasnoj borbi, narodnooslobodilačkoj borbi naših naroda i narodnosti i kad je sljedeći koncert Azre, Laufera, Leb i Sol... ali nisam razlikovao Milku Babović od Milke Planinc. Mislio sam da to što nema kave ima uzrok u vatikansko-kominternovskoj zavjeri, jer nas nitko nije podučio da je Jugoslavija jednostavno bankrotirala. Tata i mama stavljali su na stol. Sad imam 48 godina, ne znam kako se zove Severinin muž, tko je glavna faca u BB, koliko Danijela ima kila, ali znam kako se zovu ministri financija, socijalne skrbi, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, saborski zastupnik koji ima brata blizanca... Sve u svoje vrijeme. A povijest treba znati, a ne da nam sutra premijer ne zna da je posljedica oktobarske revolucije bio i građanski rat u Finskoj, da je trajao 6 mjeseci, da su komunisti izgubili i da je ta trauma opterećivala Finsku do 1939 godine i napada SSSR-a, a da pri tom europski komunisti nisu mrdnuli ni repom. Kao što i danas ljevičari kao ovaj Jokić ne čine ništa osim što viču: eno desničara! Sreća da sam lijevo orjentirani intelektualac.

BE
berija
02:00 06.10.2015.

Usput, loše informirani mladi odlučuju u ovoj Vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije