Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Loša pravna situacija za bivšeg francuskog predsjednika: Optužen je za zločinačko udruživanje

Na kraju ću dokazati svoju potpunu nedužnost u što ću uložiti svu svoju odlučnost i energiju, rekao je
16. listopada 2020. u 17:41 2 komentara 623 prikaza
Sarkozy Under Formal Investigation For 'Criminal Association'
Foto: Moritz Thibaud/ABACA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy optužen je za "zločinačko udruživanje" u sklopu istrage o libijskom financiranju njegove predsjedničke kampanje 2007. što pogoršava njegovu pravnu situaciju jer se protiv njega vode još dva sudska procesa.

Nicolas Sarkozy KORUPCIJA I ZLOUPORABA POLOŽAJA U listopadu suđenje bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju

Nakon četiri dana saslušanja i više od 40 sati ispitivanja završenog u ponedjeljak navečer, Nicolas Sarkozy je četvrti put optužen u tom velikom predmetu.

"S najvećim iznenađenjem sam doznao za novu optužnicu. Moja nedužnost je ponovo povrijeđena odukom koja ne donosi niti najmanji dokaz o bilo kakvom nedozvoljenom financiranju", reagirao je bivši predsjednik republike na Facebooku.

"Na kraju ću dokazati svoju potpunu nedužnost u što ću uložiti svu svoju odlučnost i energiju. Nepravda neće pobijediti", dodao je Sarkozy.

Sarkozy i Gaddafi PREVODITELJ PIOTVRDIO Sarkozyju je novac donesen u nekoliko kovčega!

Bivši šef države je već u ožujku 2018. bio optužen za "pasivnu korupciju, prikrivanje pronevjere javnih sredstava i ilegalno financiranje kampanje". Također mu je bila određena sudska prismotra.

Tijekom posljednjeg saslušanja u lipnju 2019. Sarkozy je upozorio na "urotu" protiv njega i pozvao se na svoj predsjednički imunitet, zamjerio sucima da su prešli opseg istrage i tvrdio da je pronevjera javnih sredstava neke strane zemlje kao kazneno djelo ne postoji u francuskom zakonu.  

Pariški prizivni sud je odbacio većinu tih žalbi i gotovo u potpunosti potvrdio istrage pokrenute prije osam godina u sklopu te afere. 

Nicolas Sarkozy Nicolas Sarkozy: 'Optužbe su laži koje su mi život pretvorile u pakao'

U studenom 2016. poduzetnik Ziad Takieddine, jedan od optuženih u ovoj aferi koji je u bijegu nakon presude u lipnju u jedmom drugom procesu, rekao je da je između kraja 2006. i početka 2007. predao pet milijuna eura tadašnjem ministru unutarnjih poslova Sarkozyju i njegovom predstojniku ureda Claudeu Gueantu.

Osim tog predmeta koji se još istražuje, bivšem šefu države će se suditi od 23. studenoga do 10. prosinca zbog "korupcije" u aferi nazvanoj "prisluškivanja" jer je osumnjičen da je sa svojim odvjetnikom Thierryjem Herzogom, pokušao podmititi suca Gilberta Aziberta.

Sarkozyju će se također suditi od 17. ožujka do 15. travnja 2021. zbog ilegalnog financiranja njegove druge predsjedničke kampanje, 2012. godine, u sklopu afere Bygmalion, gdje mu se ne teret stavlja prekoračenje potrošnje tijekom kampanje.  

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • xaron:

    Bio je glavni pokretač rata protiv Gadafija da bi uklonio svjedoka korupcije. Zaslužio je dugogodišnju robiju zbog tisuče nevinih ubijenih u tom ratu.

  • fmica:

    nisam znal da je i taj sarkozy HDZovac...."