Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilazak slavonije

Lorencin: Destinacijske menadžment agencije moraju biti nositelji inicijativa u turizmu

Darko Lorencin
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
16.05.2014.
u 07:20

Ministar turizma Darko Lorencin u Brodsko-posavskoj županiji iznio smjernice nacrta Zakona o turističkim zajednicama, kojim se na području Hrvatske predviđa 10 turističkih regija odnosno regionalnih menadžment organizacija

 U sklopu obilaska slavonskih županija ministar turizma Darko Lorencin posjetio je Brodsko-posavsku županiju. Na OPG Staklarević u etno-selu Stara Kapela održao je radni sastanak s predstavnicima turističkog gospodarstva Brodsko-posavske županije i gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

Ministar je na sastanku turističkim djelatnicima iznio smjernice nacrta Zakona o turističkim zajednicama, kojim se na području Hrvatske predviđa 10 turističkih regija odnosno regionalnih menadžment organizacija, od čega dvije u kontinentalnoj Hrvatskoj. Jedna bi zahvaćala regiju četiri slavonske županije, a druga sedam županija Središnje Hrvatske.

-U diskusijama želimo osjetiti teren i razgovarati s ljudima iz sustava i javnog sektora, ali isto tako i s privatnim sektorom. Najviše se govorilo o sustavu turističkih zajednica, gdje nam je osnovni interes podijeliti mišljenja i razgovarati s ljudima na terenu kako bismo sustav turističkih zajednica prilagodili da bude dinamičniji i učinkovitiji. To što je sustav turističkih zajednica u proteklih dvadeset godina od svog osnutka napravio za hrvatski turizam je vjerovatno najveći doprinos, no međutim mnogi sustavi i najturističkijih zemalja doživljavaju određenu evoluciju.

Ne želimo raditi naprasite promjene i izazivati ugrožavanje sustava, već ga želimo unaprijediti i prilagoditi. Ukidanja neće biti, no s druge strane želimo jasniju podjelu aktivnosti i rada između lokalnih i regionalnih, te regionalnih i nacionalne turističke zajednice. Nacionalnu smo već reorganizirali i to na način da smo njezin razvoj usmjerili ka jednoj specijaliziranoj marketinškoj agenciji koja će za osnovnu zadaću imati razvoj brenda Hrvatske kao turističke zemlje i generalno, promotivne aktivnosti hrvatskog turizma. Sav razvoj turističkih proizvoda spušta se na regionalnu razinu za koju smatramo kako je optimalna razina na kojoj se turistički proizvod treba razvijati. Naravno tu je potrebna veća sinergija i puno bolja suradnja i rad između lokalnih i regionalnih turističkih zajednica, gdje i lokalne i regionalne propisuju i definiraju vlastiti proizvod, a kao cjeline nastupaju na tržištu.

Kontinent je u kontekstu turizma specifičan u odnosu na more, no ni tamo još sve niti blizu nije gotovo. Na moru imamo ogromnih prostora i aktivnosti koje planiramo kako bi popunjenost kapaciteta znatno uzdigli. Pokrenuti turizam u kontinentalnom dijelu i radno i kapitalno znatno je teže i upravo iz tog razloga suradnja je još značajnija. Od destinacijskih menadžment organizacija, bile one na lokalnoj ili regionalnoj razini, tražimo da budu dinamičnije, moraju biti nositelji još više inicijativa i trebaju zajedno planirati, marketinški nastupati, te proaktivnije sudjelovati u povlačenju novca iz europskih fondova. Dosad je to bilo "..može se, ali nije se...", no kada sve to zajedno složimo dobit ćemo jedan sasvim drugačiji sustav, objasnio je novine koje su predviđene nacrtom Zakona o turističkim zajednicama ministar Lorencin.

-Borimo se za opstojnost naših lokalnih i regionalnih sredina, pa tako i kroz turističke zajednice želimo imati decentralizaciju u financijskom i u funkcionalnom smislu. Stoga smatramo da naše turističke zajednice trebaju ostati, jer tako najbolje skrbimo o svim vrijednostima na ovom području. Veseli me činjenica što je ministar istaknuo da neće biti ukidanja turističkih zajednica u gradovima i lokalnim upravama, istaknuo je župan Brodsko špsavske županije Danijel Marušić.

-Bojim se da će ovim prijedlogom nacrta Zakona Slavonija opet biti zakinuta. Svoje smo primjedbe na postavljeni Zakon uputili, no hoće li se one usvojiti, ili će biti po onom starom - "mi smo svoje zacrtali i naumili, vi govorite što hoćete !" još ne znam. Nadam se da do toga neće doći. Naše smo zahtjeve pokušali argumentirati s onim što je u proteklim godinama učinjeno u turističkim zajednicama Slavonije i naše regije, a vidjet ćemo što će dalje biti. Zakon ide pred odbore u saborsku proceduru. Turistička zajednica Grada Nova Gradiška podnijela je primjedbe na predstavljeni zakon i očekujemo da ih ministar i njegovi suradnici uvaže - ​ rekao je gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović.

Komentara 1

HE
hellen3353
14:51 16.05.2014.

Sine ostavi sve i vrati se k ognjistu srca tvojeg. Ne majko. Moja sudbina je kruta. Prihvacam svoj teski Kriz, kojeg nosim s ponosom zauvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije