Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Diskriminaciju treba kazniti kako se ne bi ponavljala'

Posljednjih tjedana brutalnom nasilju bili su izloženi mladi azilant, pripadnici LGBT zajednice, prijetilo se državljanima Srbije i vrijeđalo američkog glumca crne boje kože
02. ožujka 2017. u 12:36 4 komentara 448 prikaza
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Javne osude političkog vrha na učestale verbalne napade, zastrašivanja, korištenje neprihvatljivih simbola, vrijeđanja i fizičkih napada na pripadnike nacionalnih manjina, različite boje kože, spolne orjentacije i vjere te političkih neistomišljenika  u javnosti su dobrodošle, ali nisu dovoljne da bi se u budućnosti spriječili. U to smo se uvjerili prilikom neonacističkog marširanja i postrojavanja u Zagrebu, ukazuje pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

- Potrebno je unaprijediti prepoznavanje, procesuiranje i sankcioniranje diskriminacije - poručuje pravobraniteljica i navodi preporuke. Vlada bi trebala donijeti Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije koji će osigurati temelje za ostvarivanje ravnopravnosti pripadnika manjina po bilo kojoj osnovi, kao i suzbijanje nasilja prema njima, te svakodnevnim aktivnostima štititi i promicati jednakost, kao jednu od najviših vrednota ustavnog poretka. Nadalje, postupanje nadležnih tijela na svim razinama, a posebice policije, državnog odvjetništva i sudova, treba biti brzo, učinkovito i usuglašeno, te valja osigurati redovitu edukaciju policijskih službenika, državnog odvjetništva i sudaca o hrvatskom i europskom antidiskriminacijskom pravu i sudskoj praksi, kao i postupanju sa žrtvama. Također treba intenzivnije educirati djecu i mlade o najvišim vrednotama ustavnog poretka, među kojima su jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova.

Posljednjih tjedana brutalnom nasilju bili su izloženi mladi azilant, pripadnici  LGBT zajednice, prijetilo se državljanima Srbije i vrijeđalo američkog  glumca crne boje kože, a zastrašivane su i nacionalne manjine te politički neistomišljenici.

- Porazno je svjedočiti  događajima koji naše društvo čine isključivim i opasnim, i potrebno  je odmah učiniti  sve kako se nitko u zemlji ne bi osjećao  ugroženo  zbog  svog porijekla, spolne orijentacije, boje kože ili bilo  koje druge osobne karakteristike. Kao i za sve sustavne probleme, i u borbi  protiv netrpeljivosti  i  diskriminacije  je  potrebna  odlučnost i dosljednost. Bez toga,  svi  do sada  uloženi  napori bit će ugroženi, a ozbiljnost  u  pristupu  rješavanja problema tek deklarativna - upozorava L. Vidović,  napominjući  kako  su  događaji  koji  su se zbili od početka ove godine  obilježili  razdoblje u kojeme je Hrvatska istovremeno počela svoje članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a.

>> Promjene na bolje moguće su, inzistirajmo na njima 

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
  • osica:

    "..... i pijanci nam ulaze u statistike vrijeđanja, pa ti vrijeđaju i svoje rođene".

  • navijeke:

    Da bi gospođa Lora Vidović bila vjerodostojna i dala pravu sliku stanja, trebala je dati točne podatke o takvim zbivanjima za nekoliko godina unatrag (jasno, za svaku posebno) i usporediti s onima koja su registrirana u ovoj godini. Vjerujem kako ... prikaži još! je prilično jasno zbog čega to ne čini, jer koliko god se ne slažem (i nitko normalan se ne bi smio slagati) s diskriminacijom ili napadom na bilo koga zbog različitosti, činjenica da se radi o izuzetno malom broju takvih (ne)djela bi joj izjavi o "alarmantnoj situaciji" oduzela željenu pozornost. A broj tih (ne)djela je, srećom u nesreći, u razini statističke greške.

  • miki45:

    nema ona pojma sta prica mlati praznu slamu o cemu ona prica da nije i onda iz proslog sistema dok nismo smjeli pisnuti idi tamo gdje nema hrvata da budes srecna svasta se dotepe u hr i onda nam sole pamet fuj