Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ručni rad

Lopte za finale Lige prvaka napravile Pakistanke s feredžama

'Fabrikation des Champions-League-BallsOrt: Forward Sports, Sialkot, PakistanDatum 22. Mai 2013'
''
27.05.2013.
u 22:47

Spiegel donosi priču o ženama koje šivaju svaki komad lopte posebno, svaku loptu pojedinačno prime u ruku i obrišu ručnikom, a tek potom lopta odlazi na finalni test na stroju.

Lopta kojom je Mario Mandžukić načeo mrežu Borussije iz Dortmunda u finalu Lige prvaka na Wembleyu djelo je pakistanskih žena koje ručno rade nogometne lopte za Adidas, ali i za druge divove sportske industrije. Spiegel donosi priču o ženama koje šivaju svaki komad lopte posebno, svaku loptu pojedinačno prime u ruku i obrišu ručnikom, a tek potom lopta odlazi na finalni test na stroju.

Jednu loptu izrađuje čak 17 žena, a svi se dijelovi izrađuju ručno. Zanimljiv je podatak da u pakistanskim tvornicama više nema dječje radne snage, a kontrole su toliko stroge da nitko s takvim stvarima ne riskira. Pakistanska tvornica 90 posto lopta proda Adidasu, a dnevno ih izradi 20.000 komada. Za svoj rad žene mjesečno dobiju 90 eura, a na europskim policama jedna lopta prodaje se za 140 eura.

>>Adidas otkrio lopte za Superkup, novu sezonu Lige prvaka i Europske lige

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije