Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Lopovi ukrali 3 milijuna kn, štetu plaćaju zaštitari

03.08.2015., Hvar - Na Hvaru u Carpe Diem-u i na Palmizani odrzava se The Yacht Week  u cijem konceptu se skriva ludo zabavljanje na jahtama i u gradu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
16.05.2016.
u 23:00

U mjenjačnicu su provalili iz podruma gdje su u zidu probušili rupu, zatim su isključili telefone, kamere i detektore kretanja

Iako provalnici koji su još prije osam godina u pravoj filmskoj akciji iz sefa mjenjačnice Colosseum u širem centru Zagreba ukrali čak 2,8 milijuna kuna i danas slobodno šeću gradom jer im policija nikada nije uspjela ući u trag, vlasnik mjenjačnice svoj novac će nakon višegodišnje sudske bitke ipak dobiti, a isplatiti će mu ga zaštitarska tvrtka Bilić-Erić koja je mjenjačnicu osiguravala od provala.

Osim Bilić-Erića štetu će morati nadoknaditi i Croatia osiguranje koje je s tom zaštitarskom tvrtkom imalo sklopljen ugovor o osiguranju, stoji u presudi koja je u petak donesena na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Presuda je zanimljiva jer je ovo jedan od prvih slučajeva u Hrvatskoj u kojemu je zaštitarska tvrtka dužna nadoknaditi štetu od pljačke ili provale.

I to ne samo od provale, jer vlasniku mjenjačnice moraju isplatiti i 140 tisuća kuna koje je propustio zaraditi zbog toga što se pljačka dogodila, a moraju platiti i gotovo milijun kuna sudskih troškova – dakle ukupno gotovo 4 milijuna kuna!

Alarmni sustav nije bio postavljen prema pravilima struke jer dokumentacija na kojoj se temeljilo izvođenje radova nije napravljena sukladno propisima, tijek njezine izrade je rađen površno, bez dovoljno pažnje i ozbiljnosti – zaključio je vještak čiji je iskaz sud potpuno prihvatio. Provalnici su u mjenjačnicu provalili kroz podrum u vrijeme vikenda, i to tako da su najprije aluminijskom folijom prekrili detektor kretanja u podrumu, zatim bušilicom i aparatom za varenje u zidu koji dijeli podrum i mjenjačnicu napravili rupu široku pola metra. Potom su ušli u mjenjačnicu te isključili telefonske linije i kamere, da bi na kraju bušilicom provalili u sef težak pola tone.

– Da je na sef bio postavljen detektor vibracija, da je podrum iz kojeg je bilo provaljeno bolje osiguran te da je sustav dojavljivanja bio spojen i bežično, a ne samo fiksnim linijama, lopovi bi vjerojatno bili zatečeni u krađi, jer im je za cijelu operaciju, prema policijskom spisu, trebalo barem pet sati – kazao je vještak te tako pojasnio u čemu je bio propust zaštitarske tvrtke.

>>Ukrali alkohol iz trgovine pa pretukli zaštitare koji su ih zaustavili

Komentara 4

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
10:08 17.05.2016.

Lopovi ukrali 3 milijuna kn, štetu plaćaju zaštitari koji uz Boga i domoljublje nisu obavili posao kao svoji protiv tuđih.

ST
Stipan
12:50 17.05.2016.

Svaka im čast! Važno da nije bilo ljudskih žrtava , a novac kradu i vladajući , zašto nebi ni oni!

SO
srecko.orsulic123
08:38 17.05.2016.

Pijandure a ne zastitari dobar scenarij diobe !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije