Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐANI OPREZ

Lopovi sve češće kradu novčanike iz nezaključanih obiteljskih kuća

novčanik
Foto: ilustracija
09.05.2014.
u 17:55

Od početka godine policija u Bjelovaru zabilježila već 25 krađa novčanika od kojih čak 12 iz nezaključanih obiteljskih kuća

Bjelovarčani oprez, čuvajte novčanike! To je upozorenje koje ovih dana stiže iz bjelovarske policijske postaje. Prema informacijama koje je ponudio Abel Car, policijski službenik za prevenciju kriminaliteta, na području Bjelovara u posljednje vrijeme zabilježen je drastičan porast krađa novčanika.  

Nasumce biraju žrtve

- Od početka godine zabilježili smo već 25 kaznenih djela krađe novčanika. Ta kaznena djela najčešće se događaju u nezaključanim obiteljskim kućama, uredima, trgovačkim i ugostiteljskim objektima, pa čak i bolnici u kojoj imamo zabilježene već tri takve krađe - otkriva Car dodajući da među krađama ipak prednjače one zabilježene u obiteljskim kućama. Podaci govore da su se od 25 zabilježenih, čak 12 dogodile u obiteljskim kućama i jedna u stanu u stambenoj zgradi.  

- Najčešća meta su nezaključane kuće u užem središtu gradu - otkriva Car dodajući da se krađe u pravilu događaju u vremenu od devet sati ujutro pa do 19 sati. Prema policijskim zapažanjima počinitelji mete biraju nasumce i nema nekih posebnih pravila.  

Koriste lažne izgovore

Modus počinjenja je takav da počinitelji dolaze na vrata i nikada ne zvone nego odmah lagano ulaze u kuću. Dolaskom u hodnik odmah osmotre ima li nekoga u kući i prvo što gledaju je odjeća u hodniku. Na meti su jakne ili ženske torbe u kojima se nerijetko i drže novčanici. Nakon toga ulaze u dnevni boravak ili kuhinju gdje mnogi novčanike drže na vidnim mjestima, policama, komodama i slično. Ako ih vlasnici i zateknu u kući, što nije rijetkost, kradljivci se služe različitim izgovorima, tipa da su studenti kojima je potrebna pomoć ili da samo prose, no ima i onih koji se predstavljaju kao različiti akviziteri, anketari i slično. Najbolja zaštita je odmah pozvati policiju, no građani nažalost najčešće ne reagiraju tako i u pravilu nasjednu na izgovore drskih lopova i tek kasnije shvate da su pokradeni kada je već kasno.

Ključne riječi

Komentara 2

SA
sargu123
19:48 09.05.2014.

Nije li taj kraj stanište tamnoputih? Svojevremeno su i s Hdz-om koalirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije