Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Lonely Planet s razlogom je uvrstio Zadar među 
top 10 svjetskih 
odredišta za 2019.'

Razgovarali smo sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem.
18. studenoga 2018. u 08:00 2 komentara 871 prikaza
Branko Dukić
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Zadrani će 24. studenog proslaviti Dan grada koji je u posljednjih četvrt stoljeća postao mjesto koje ima sve uvjete za udoban život bez pretjeranog stresa. To je bila prigoda za ugodan razgovor sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Regionalni dani EU fondova u Zadru PROMO Regionalni dani EU fondova u Zadru

Zadar slavi Dan grada. Kako biste opisali Zadar danas?
Grad u kojem se može lijepo živjeti. Dovoljno malen da se u njemu lako udomaćiti i živjeti slobodno vrijeme bez stresa i žurbe, a dovoljno velik da kao razvijeno regionalno središte nudi visoku kvalitetu življenja. Grad dinamična gospodarstva, što prepoznaje sve veći broj pojedinaca i cijelih obitelji koji u našem gradu pronalaze svoj novi dom i profesionalne potencijale. To je posebno važno u ovom trenutku u kojemu mnogi kada mnogi te uvjete pronalaze izvan granica naše domovine. Također, držim da njegov potencijal još nije potpuno iskorišten. Ono što mi kao JLS kontinuirano radimo stvaranje je preduvjeta kako bismo ljudima omogućili lakše rješavanje stambenog pitanja te stvaranje preduvjeta za nova radna mjesta i drugih sadržaja koji utječu na kvalitetu života.

 | Autor : Filip Brala/Pixsell Foto: Filip Brala/Pixsell

Koji su najvažniji projekti koje provodite i u kojem će smislu poboljšati život građana?
Svako je razdoblje dosad imalo ciljane razvojne programe koji su bili preduvjet onim sljedećima. Nakon velikih napora na izgradnji i obnovi komunalne infrastrukture i javnih društvenih sadržaja, u aktualnom trenutku usmjereni smo na naše mlađe sugrađane i obitelji. Već na početku mandata snizili smo cijene boravka u gradskim vrtićima, bilo da je riječ o onima kojima je osnivač Grad Zadar bilo privatnima kojima subvencioniramo troškove plaća za odgojiteljice. Obitelji s više djece imaju i dodatne pogodnosti, sve do besplatnog boravka. U suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom, pripremamo izgradnju nove osnovne škole. Uz pomoć fondova EU, ITU mehanizmom osigurana su sredstva za izgradnju centra za mlade, a početak gradnje očekujemo u idućoj godini. Od iduće školske godine konačno će s radom započeti Centar za odgoj i obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama „Mocire“. Raduje me i suradnja s resornim ministarstvom na novom projektu POS-ove gradnje u Zadru. Isti takav partnerski odnos razvijamo i s brojnim drugim državnim institucijama. Sve je spremno za početak kapitalnog projekta aglomeracije Zadar – Petrčane kojim dovršavamo najvredniji infrastrukturni projekt izgradnje sustava odvodnje, čijom realizacijom ostvarujemo program „Grad bez crnih jama“.

Advent u Zadru PROMO Petotjedni spektakl „Advent u Zadru“ počinje 24. studenog uz mnoštvo vrhunske glazbe, zabave, gastronomije i novih sadržaja za sve uzraste

U kojoj mjeri koristite fondove EU?
Drago nam je da je naš rad po pitanju fondova EU prepoznat i da smo se našli u finalu izbora za najbolji grad koji je koristio fondove EU u razdoblju 2015. – 2017. Ponosni smo na ostvareni rezultat i zadovoljni pozitivnim efektima na naš grad koji su proizišli iz realizacije većeg broja projekata EU. U cijelom prethodnom razdoblju kao grad i gradska uprava stavili smo veliki naglasak na organizaciju sustava za provedbu projekata EU. Organiziran je poseban odjel za tu namjenu, postignuta je dobra suradnja između gradskih odjela, institucija i organizacija s područja grada te su općenito značajno povećani kapaciteti za pripremu i provedbu EU projekata. Svakako najvažniji i najkompleksniji projekt koji smo realizirali bila je Kneževa palača, danas jedno od središnjih društveno-kulturnih okupljališta grada. Završetkom Kneževe palače ubrzo je došla dobra vijest da smo uspjeli osigurati sredstva EU i za obnovu Providurove palače te bedema, koji su prošle godine uvršteni na popis Unesca. Za nas su ti projekti strateški važni za pozicioniranja Zadra kao grada bogate kulturne baštine i kulturnoga turizma. Znatan iskorak napravili smo i u projektima kojima se unapređuju različiti segmenti javnih usluga i programa, primjerice projektom “Škola puna mogućnosti” kojim smo kroz naš odjel za školstvo već četvrtu godinu zaredom osigurali financiranje plaća za 50 pomoćnika u nastavi. Mi smo kao grad, ali i svi gradovi u Hrvatskoj, tek na pola puta jer se najviše kapitalnih projekata očekuje upravo sada, u 2019. i 2020. godini. To su ključne godine kada ćemo morati zajedno upregnuti sve svoje kapacitete da iznesemo uistinu kompleksne kapitalne projekte istodobno.

Zadar je odavno dobio epitet „grada mladih“, posebice nakon osnivanja Sveučilišta. Kako možete stimulirati mlade stručnjake da ostanu u gradu i ostvare svoje profesionalne karijere?
Osim što rješavanjem stambenog pitanja, kvalitete i dostupnosti vrtića i škola želimo stvoriti preduvjete za ugodan život mladim obiteljima, više je projekata povezanih s poduzetništvom i potporama startupovima. Tu je znatan iskorak napravljen projektom COIN Coworking Zadar, a kojim su se stvorili uvjeti za rad, druženje i educiranje poduzetnika početnika, freelancera i svih onih koji se svojim poslovnim idejama bore na tržištu. Nastavili smo taj koncept razvijati i kasnijim projektima poput Cowork Net.a i CODE HUB-a, čime smatramo da smo u nekoliko godina doprinijeli kreiranju nove poduzetničke scene u gradu. Nastavljamo u tom pravcu dalje i predano radimo na pripremi projekta specijaliziranog poduzetničkog inkubatora kojeg planiramo aplicirati do kraja godine. Istaknuo bih također važnost prekograničnih projekata i projekata međunarodne suradnje koji su nam pomogli da primijenimo najbolje prakse, da učimo od razvijenijih, da financiramo stvari koje inače u zadanim okvirima ne bismo mogli. Jedan takav projekt, Living streets, omogućio nam je osnivanje i razvoj sad već prepoznatog festivala KvartArt koji okuplja brojne udruge u kulturi i mlade. Ti projekti možda se ne manifestiraju fizičkom infrastrukturom u prostoru grada, ali se i te kako osjete u svakodnevnom funkcioniranju i životu grada.

Gdje vidite najveće mogućnosti za daljnji gospodarski napredak Zadra?
Završetak luke Gaženica otvara nam novi potencijal, a osim daljnjeg razvoja turizma s naglaskom na hotele visoke kategorije, pred nama je realizacija zone Crno. Zadar ima dragocjen prostor po kojem se razlikuje od većine gradova u okruženju. Taj prostor, s ovakvim klimatskim uvjetima je naša komparativna prednost. Otvara se prilika za naše poljoprivrednike i razvoj prepoznatljivih proizvoda, naše male poduzetnike koje ćemo nastaviti kreditirati, ali i strane investicije za koje smo potpuno otvoreni i infrastrukturno zanimljivi. Razvoj Sveučilišta ona je druga komponenta koja je presudna za budućnost našega grada. Obveza je svih razina vlasti biti im na raspolaganju, pomagati im i poticati ih na nove iskorake.

U kojoj mjeri, kao lokalna samouprava, radite na brendiranju grada, posebice u turističkom smislu?
Zadar je sa svojom spomeničkom baštinom, a odnedavno i „markicom“ Unesca, i te kako definiran u smislu atraktivnog kulturnog središta. Također, njegovo okruženje s četiri nacionalna parka i tri parka prirode pozicioniraju ga na turističkom tržištu cijelog svijeta. Do prije nekoliko godina bili smo „otkriće“, pa smo tako proglašeni „European Best Destination“ 2016. godine, u nacionalnim okvirima u Večernjem listu prošle godine najboljom jadranskom destinacijom, a ove godine uvršteni smo u prvih 10 svjetskih odredišta prestižnog turističkog vodiča Lonely planeta „Best in travel 2019“. Novim proizvodima i atraktivnim sadržajima započeli smo razvoj sportskog turizma (okosnicu čini suvremeni sportski centar Višnjik), ali i niz međunarodnih sportskih manifestacija poput međunarodne utrke „Wings for Life“ ili „Outdoor festivala“. Upravo smo domaćini i velikom kongresu sportskog turizma. Razvijamo i gastronomsku „markicu“ preko jedinstvenog „Tuna, sushi & wine festival“.

Veselite li se Adventu?
Naravno. To je uspješan projekt revitalizacije povijesne jezgre u zimskim mjesecima i konkretan proizvod koji doprinosi razvoju cjelogodišnjeg turizma u Zadru. To je prilika i našim građanima da se malo opuste, da se druže u staroj gradskoj jezgri, a zadarskim ugostiteljima i obrtnicima to je svakako prigoda za dodatnu zaradu.

Mario Paleka: Zadar još nije ostvario svoj puni turistički potencijal

Svjedoci smo kako se turistička ponuda u našem gradu pretežito temelji na iznajmljivanju apartmana, na ugostiteljskim uslugama, što nedvojbeno i hitno treba na prikladan i prihvatljiv način mijenjati. Naravno, Zadar se razvija kontinuirano u turističkom smislu, ali još nije ostvario svoj puni potencijal. Sadašnjost i budućnost zadarskog turizma temelji se na umrežavanju relevantnih dionika privatnog i javnog sektora, gospodarskih subjekata koji predstavljaju jedini ispravan i najbolji smjer budućeg razvoja destinacije za cjelokupan destinacijski menadžment.

Mario Paleka | Autor : Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Turistička zajednica grada Zadra samo d je io tog sinergijskog djelovanja, ali svakako može utjecati na poticanje i iniciranje razvoja i unapređenje turističkih proizvoda i ponude, pa ćemo poraditi na zanimljivim, privlačnim i atraktivnim kulturno-zabavnim i ostalim manifestacijama te aktivnostima s naglaskom za potporu važnim i velikim projektima vezanim za sportske manifestacije u pred i posezoni jer je sport izuzetan promotor turizma i destinacije, istaknuo je novi direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

  • Hrabraja:

    Plaže katastrofa, naplata parkinga na svakom ulazu. Obavijestiti prvo turiste da razmjene sitni novac i sa šakom istih svaki dan idu na plažu da ubacuju u automate. Noćni zivot iza 22 cista katastrofa .

  • krena:

    Gradonačelniče Dukiću - plaže su vam užasne. Svaki dan šetam na Kolovarama i to vidim. Predlažem da kopirate Punat - otok KRK , iz mjesta gdje mi je moja gospođa: http://www.omorika-punat.com/gui/slike/plaze/4.jpg