Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema popusta

London mora EU odgovoriti na tri pitanja prije razvoda

donald tusk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
29.04.2017.
u 21:20

Sjeverna Irska mogla bi automatski ostati članica EU ako se ujedini s Republikom Irskom po modelu na koji je Istočna Njemačka ušla u EU

Lideri 27 država članica EU, koji se danas okupljaju u Bruxellesu kako bi definirali smjernice za pregovore s Velikom Britanijom o njezinu izlasku iz Europske unije, spremni su na mogućnost da Sjeverna Irska nakon Brexita ostane dio EU u slučaju ujedinjenja s Irskom. Ujedinjenjem s državom koja je punopravna članica EU može se automatski postati dio EU na isti način na koji je Istočna Njemačka postala dio Europske zajednice čim se ujedinila sa Zapadnom Njemačkom.

Naglašavanje takvog principa od EU27 moglo bi unijeti dodatni nemir u Londonu jer postaje izglednije da Brexit može dovesti do raspada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk jučer je objavio pismo u kojem iznosi pristup kojeg bi se EU27 trebao držati u pregovorima o Brexitu: prvo će pregovarati o pravima građana EU u Velikoj Britaniji, zatim o računu koji London treba platiti zbog financijskih obveza preuzetih dok su Britanci još uvijek punopravni članovi EU i konačno o tome kako “izbjeći tvrdu granicu između Republike Irske i Sjeverne Irske”. Tek kad se ta tri pitanja dogovore, pregovori se mogu posvetiti budućem odnosu Velike Britanije s EU.

– Drugim riječima, prije nego što raspravimo o budućnosti, moramo prvo raščistiti prošlost – napisao je Tusk. Tek nakon što EU27 zaključi da je postignut “dovoljan napredak” u pregovorima o prva tri pitanja može se otvoriti rasprava o tome kakve pogodnosti u smislu trgovinskog odnosa London može dobiti nakon izlaska iz EU. Takav pristup nije nimalo povoljan za britansku premijerku Theresu May kojoj je važno da ispregovara novi trgovinski odnos s EU i koja se nadala da o tome može pregovarati paralelno, istovremeno s ostalim pitanjima o samom razvodu. 

Komentara 2

Avatar Treći
Treći
13:07 03.05.2017.

Ništa London ne mora. I što i m mogu. Upravo se o tome i radi kod izlaska - ne žele da im nekakvi Briselski činovnici određuju sudbinu. Da smo pametni i mi bi tako.

CR
crocro
15:43 30.04.2017.

Englezi su se zaletjeli i preračunali. Njihovi političari koji su skuhali kašu svojim građanima koji su podjeljeniji nego ikada prije, sada mogu samo žaliti za prolivenim mlijekom. Oni su imali sliku pred sobom jakog, snažnog, bogatog i perspektivnog Ujedinjenog kraljevstva, zaboravljajući na činjenicu da se Ujedinjeno kraljevstvo sastoji od država koje nemaju naziv Engleska. Pa normalno je da ponajviše Škotska i Sjevrna Irska, cijelu situaciju oko Brexita gledaju iz drugačijeg kuta u odnosu na Engleze. Zato se polovici Engleza mrkne pred očima od m,ogućih scenarija koje ih vrlo brzo mogu snaći. A najcrnji scenarij za Engleze je odbrojavanje vremena kada više neće moći zapriječiti Škotsku da kaže: "Zauvijek zbogom Ujedinjeno kraljevstvo". A vrijeme leti. Škoti će čekati svoju priliku a nakon toga više ih ništa neće moći zaustaviti. Ako Škoti ostvare svoju želju istupanja iz UK, scenarij sa Sjevernom Irskom, dodatno će razljutiti Engleze koji si neće mogi pomoći, a na kraju od Ujedinjenog kraljevstva ostati će jedna prosječna država sa svih strana okružena Europskom unijom i neizvjesnom gospodarskom budućnosti. Kada bi Engleska bila priljepljena ili naslonjena na američku obalu, to bi bio sasvim drugi scenarij. Ovako su priljepljeni na EU a sami nisu članica EU, a niti se mogu nadati za njih povoljnim gospodarskim odnosima jer je svojom željom istupila iz saveza. Tako nije isključeno da u nekim okolnostima u budućnosti, kada se promijene državnici, zatraže ponovni ulazak u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije