Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATUS NAKON 7 GODINA

Logožari - nematerijalno kulturno dobro

logožar
Foto: OŠ Ivana Rangera Kamenica
1/6
19.02.2021.
u 16:47

Inicijativu za zaštitu pokrenula je Osnovna škola Ivana Rangera iz Kamenice, u kojoj postoji učenička zadruga Korpica

Vještina izrade predmeta od rogoza, ražene slame i suhog kukuruznog lišća u Kamenici i Višnjici dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra, sedam godina nakon što je pokrenuta inicijativa.

U tim selima u Varaždinskoj županiji sačuvali su tu vještinu do današnjih dana, pa se još uvijek izrađuju logožari, korpice i cekeri koji su se koristili u svakodnevnom životu i bili izvor zarade brojnim obiteljima. Inicijativu za zaštitu pokrenula je Osnovna škola Ivana Rangera iz Kamenice, u kojoj postoji učenička zadruga Korpica.

- Proglašavanje nematerijalnim kulturnim dobrom dijela naše baštine veliko je priznanje svima koji njeguju ovaj autohtoni oblik rada koji se, uz korištenje tradicijskih alata, zadržao do danas u svom izvornom obliku. Ovaj status omogućit će da i dalje radimo na očuvanju i usavršavanju izrade predmeta od rogoza, ražene slame i suhog kukuruznog lišća - rekla je Mirjana Posavec, ravnateljica škole koja je dobila status nositelja te vještine.

Grad Lepoglava tako, uz lepoglavsku čipku, ima još jedno nematerijalno kulturno dobro. Čipka je uvrštena i na popis UNESCO-ve svjetske liste nematerijalne kulturne baštine. Tradicijske vještine izrade predmeta od rogoza (vrste močvarne trave), ražene slame i suhoga kukuruznog lišća ili komušine, tehnikama pletenja i tehnikom spiralnim strukovima sačuvane su u Kamenici i Višnjici, selima lepoglavskoga kraja, tik uz državnu granicu sa Slovenijom.

- Ove vještine nastale su dijelom iz potrebe seljaka da sami izrade uporabne predmete od biljnoga materijala iz neposredne okolice (rogoz, ražena slama i komušina). Dijelom su ove vještine nastale i opstale kao nastojanje da se ekonomskim i kulturnim politikama kroz organizirano kućno rukotvorstvo, omogućavanjem dodatne zarade, od kraja 19. stoljeća do danas spriječe migracije seljačkoga stanovništva lepoglavskoga kraja. Novija je vještina izrade cekera u Višnjici, u kojoj su nakon Drugoga svjetskog rata, 1950-ih godina domaćim ženama, žene iz Međimurja održale tečaj pletenja i izrade cekera - navodi se u opisu te vještine. Logožar je torba izrađena od prirodnog materijala, rogoza koji je ekološki, antialergijski i dobar toplinski izolator. Bez problema se, vele, s njime može u šoping, pa i prošetati po gradskoj ili seoskoj “špici”.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:39 19.02.2021.

Na slici nisu logožari. To su cekeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije