Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska unija

LNG terminali spojit će se s čitavim tržištem EU, Bruxelles će nadzirati sporazume s Rusijom

Russian President Vladimir Putin discuss with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) before a joint news conference in Budapest February 17, 2015. Putin will discuss Russian gas supplies to Hungary when he visits Budapest on Tuesday, an adviser to the
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
23.02.2015.
u 15:25

Što nam donosi nacrt dokumenta koji Europska komisija planira predstaviti u srijedu

Europska komisija predložit će u srijedu 15 mjera za stvaranje jedinstvenog energetskog tržišta, takozvane "energetske unije" unutar EU, a jedna je od tih mjera i izrada "sveobuhvatne strategije za LNG (ukapljeni plin) koja će razmotriti i potrebnu infrastrukturu za spajanje ulaznih točaka za LNG s unutarnjim tržištem", pokazuje nacrt dokumenta koji je iscurio prije službene objave u Bruxellesu.

S obzirom na to da Komisija već financira izradu studija potrebnih za ishođenje dozvola za gradnju LNG terminala na otoku Krku, za koji su i europski i američki dužnosnici više puta naglasili da je strateški važan za čitavu srednju Europu, može se očekivati da će sveobuhvatna studija o LNG-u koju planira izraditi Komisija predložiti i povezivanje terminala na Krku s unutarnjim tržištem EU.

Prepolovio cijenu

Među ostalih 15 točaka akcijskog plana za stvaranje energetske unije nalazi se još jedna velika novost: Europska komisija želi imati nadzor nad sklapanjem sporazuma o nabavi energenata koje države članice EU sklapaju s trećim državama, primjerice s Rusijom. Sada to nije slučaj, svaka država samostalno pregovara i sklapa sporazum o, primjerice, nabavi ruskog plina. No, Komisija se želi uključiti s obrazloženjem kako želi "osigurati da su ti sporazumi u skladu s pravilima EU".

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošloga tjedna u Budimpešti ugostio ruskog predsjednika Vladimira Putina, već je izjavio da će se njegova vlada protiviti stvaranju energetske unije jer to doživljava kao novi pokušaj ograničavanja svoga suvereniteta. Mađarska je upravo ovih dana potpisala s Rusijom novi sporazum o nabavi ruskog plina, a u budućnosti, u slučaju da se stvori energetska unija kakvu zamišlja Komisija, o takvim sporazumima više ne bi pregovarala samostalno s Rusima, nego uz nadzor EU.

– Imat ćemo velik problem s Bruxellesom. Očekujem pojačane sukobe zbog tog pitanja. Europska komisija želi ići u stvaranje energetske unije koja sprečava nacionalni suverenitet – izjavio je Orban, koji se pohvalio kako je prepolovio cijenu po kojoj Mađarska kupuje ruski plin: 2009. cijena je bila 500 dolara za tisuću prostornih metara plina, a sada je 260. Orban je, inače, jedan od najvećih Putinovih simpatizera unutar EU, a prije godinu dana dobio je rusku pomoć i za obnovu mađarske nuklearne elektrane.

Čitava ideja stvaranja energetske unije unutar EU dobila je na važnosti i žurnosti upravo zbog pogoršanja odnosa EU i Rusije nakon ruske aneksije Krima i agresije na Ukrajinu. Energetskom unijom smanjila bi se ovisnost o ruskim energentima, koji sada čine otprilike trećinu energetske potrošnje čitavog EU.

Projekt ruskog plinovoda "Južni tok" otkazan je pod pritiskom Europske komisije koja ga je proglasila nezakonitim, a Putin je odmah našao novog partnera u Turskoj, preusmjerivši plinovod u tu zemlju umjesto u Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Austriju.

Bidenov prijedlog

Srpski mediji spekuliraju da je Putin spreman Mađarima ponuditi "Turski tok", ruski plinovod koji bi se od Turske nastavljao preko Grčke, Makedonije, Srbije do Mađarske i Austrije. No, nema potvrda da je Putin tu ideju izložio Orbanu. Ideju o opskrbi Srbije plinom koji bi se od proizvođača izvan Europe dopremao do LNG terminala na Krku srpski mediji nazivaju "američkim tokom" jer je tu ideju srpskom premijeru Aleksandru Vučiću predložio američki potpredsjednik Joe Biden za njihova susreta početkom veljače na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu. Taj "američki tok" išao bi s Krka do Mađarske i zatim jednim krakom prema Srbiji.

>> Europski novac i američki lobisti sagradit će LNG terminal na Krku

>> LNG u Omišlju zbog rata Rusije i SAD-a više nije fatamorgana

Komentara 14

UN
unbekant
15:55 23.02.2015.

Jednom rjecju,bravo Orban.......

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:39 23.02.2015.

Podjeli pa vladaj - Rusiji odgovara razjedinjena Europa gdije se države svadjaju medju sobom.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
15:36 23.02.2015.

Kako će EU reagirati na kupovine nafte od ISIL-a koja dolazi preko Turske uz podršku britanskim kompanija za posredništvo u trgovini nafte iz Londona? Nafta je bez certifikata o porijeklu s lažnim popratnim dokumentima da je kurdskog porijekla ili od "dobrih" islamista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije