Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ SUPRUGA I OCA Tragediju Ane Pavlović i petero djece otežava još i administracija

Ljudi dobra srca, pomozite Ani i njenoj djeci!

10.12.2008.
u 16:25

Poslije smrti supruga Milenka zaista ne znam kako ću s petero djece preživjeti. Strah me je hoću li moći sama i bez primanja prehraniti dječicu, koja samo žele normalno živjeti i iamti djetinjstvo barem približno onom kao i većine njihovih vršnjaka - kaže Ana Pavlović iz Tovarnika. Iako 28 godina neprekidno živi u Hrvatskoj, još uvijek nije dobila hrvatske dokumente, o čemu smo nedavno pisali, samo nekoliko dana prije smrti njezina supruga.

Ne može do posla
Milenko Pavlović, hrvatski branitelj, preminuo je 26. studenoga, u 43. godini života, poslije operacije u zagrebačkoj bolnici Merkur. Znajući za svoju tešku bolest, izrazio je tada strah što će biti s djecom i Anom dogodi li se ono najgore. Jer, on je bio hranitelj sedmeročlane obitelji.

Anina najveća želja je da joj se konačno omogući da dobije hrvatske dokumente, što bi joj pomoglo da možda pronađe zaposlenje, a tim zaradi za život djece i sebe.

- Bez dokumenata nitko mi ne želi dati posao. Nije mi jasno da ja nikako ne mogu dobiti hrvatske dokumente, a nekima se dijele kako se stigne. U Hrvatskoj sam 28 godina, tu sam odrasla, školovala se, udala, rodila djecu, ali to očigledno ne vrijedi - ogorčena je Ana. Prema posljednjem rješenju, privremen boravak u Hrvatskoj odobren joj je do prosinca sljedeće godine. A najnoviji uvjet za državljanstvo joj je da dokaže da poznaje hrvatski jezik, iako se u Hrvatskoj školovala!

Do smrti supruga, tada sedmeročlana obitelj preživljavala je sa 2000 kuna Milenkove invalidske mirovine i s dječjim doplatkom.

- Kako smo živjeli najbolje znamo djeca i ja, a kako će nam sada biti bojim se i pomisliti. Mjesečno samo za režije moram izdvojiti oko 1000 kuna, a gdje su ogrjev, hrana, troje djece ide u školu, treba i obuti i obući. Strašno mi je - kaže Ana. Sprugova će mirovina, rekli su joj, biti prebačena na najmlađe dijete, ali ne zna koliko će taj postupak trajati. O popravcima trošne kuće u bližoj budućnosti ne smije ni sanjati, kao i o namještaju, koji su većinom dobili od susjeda.

Plač na grobu
Dvanaestogodišnja Marija, te po dvije godine mlađi Sara i Davor su školarci, petogodišnji Gabrijel trebao bi nagodinu krenuti u vrtić, a najmlađoj kćeri Gabrijeli samo su tri godine. Troje starije djece svjesna su smrti oca i što to znači za njih, dok mlađima još ništa nije jasno.

- Najteže je smrt oca prihvatila najmlađa kćer Gabrijela, od koje su pokojni suprug gotovo i nije oddvajao. Često me pita kada će doći tata, gdje je, što radi i slično. Pokušala sam joj objasniti da ga više nema i da je pokopan, ali ne vrijedi. Kada sam je odvela na groblje, rekla je da će ona otkopati zemlju da vidi što joj tata radi tamo dolje - potreseno kaže Ana.


Pomozimo!

Obitelj Pavlović živi u Tovarniku na adresi Marinka Petrušića 44. Potrebno im je sve, te pozivamo ljude dobre volje da pomognu koliko mogu. Broj mobitela za informacije: 095/500-6883. Račun je otvoren u Privrednoj banci Zagreb na ime najmlađe kćeri Gabrijele Pavlović: 80404-5-3212104872.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije