Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveći napad na twitteru

Ljubitelji bitcoina hakirali milijardere, političare, estradu...

FILE PHOTO: The Twitter App loads on an iPhone in this illustration photograph
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.07.2020.
u 20:47

Twitter pretrpio najveći napad na neku društvenu mrežu u povijesti

Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffett, Michael Bloomberg, Joe Biden, Barack Obama i mnogi drugi najbogatiji i najmoćniji Amerikanci iz svijeta biznisa, politike i estrade, kao i moćne kompanije poput Applea, Ubera... bili su u srijedu meta jednog od najvećih hakerskih napada na neku društvenu mrežu u povijesti.

Napad preko zaposlenika

Više je visokoprofilnih računa na Twitteru hakirano te je na njima objavljivana više-manje ista poruka. Na svim je tim profilima objavljena poruka ovakvog sadržaja “Odlučio sam vratiti dug zajednici. Svi bitcoini koje pošaljete na donju adresu bit će vam vraćeni u dvostrukom iznosu”, piše otprilike s nekim ograničenjem – kod Jeffa Bezosa pisalo je da vraća ukupno do 50 milijuna dolara, kod Bidena da je rok 30 minuta... Zanimljivo, nigdje se ne spominje da je probijen i račun vjerojatno najvjernijeg korisnika te društvene mreže, američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ono što je Jacka Dorseya, osnivača Twittera, pogotovo zabrinulo jest to što je alat za promjenu lozinke na hakiranim profilima ostao neupotrebljiv. Dodatno, dvostruka identifikacija autentičnosti pojedinih hakiranih računa također nije pomogla. Pa je Twitter odlučio napraviti drastičan korak – hakirani računi zaključani su, a s ostalih verificiranih računa nije bilo moguće objavljivati tvitove, bez obzira na to jesu li ili nisu hakirani. “Otkrili smo nešto za što vjerujemo da je bio koordinirani napad usmjeren na neke od naših zaposlenika koji imaju pristup našim internim sustavima i alatima. Znamo da su koristili taj pristup kako bi preuzeli kontrolu nad mnogo visokoprofilnih računa te s njih objavljivali tvitove”, objavio je Twitter nakon napada na njegovu platformu.

Riječ je o profilima koje doslovno prate milijuni ljudi. Iako Twitter nije objavio podrobniju informaciju o tome na koji je način napad izveden, američke tehnološke internetske stranice objavljuju screenshotove alata koji koristi jedan od Twitterovih administratora, a koji navodno služi upravo za preuzimanje profila, čak i tako da promijeni e-mail adresu na koju je profil registriran, nakon čega se zatim traži promjena zaporke za profil. Novinari tehnološkog weba Motherboard tvrde da su stupili u kontakt s hakerima koji su im rekli da su platili jednom administratoru Twittera da promijeni e-mail adrese na spomenutim računima koristeći interni alat kako bi onda oni mogli preuzeti kontrolu nad njima. Izazivanje destabilizacije Stručnjaci za internetsku sigurnost smatraju ovaj napad iznimno ozbiljnim i s mogućim nesagledivim posljedicama. Postavlja se, primjerice, pitanje što bi se dogodilo da je ovako nešto napravljeno u vrijeme dublje globalne krize ili kakvog rata, a da pri tome poruke nisu usmjerene samo prema profitiranju. Posebice kad bi Twitter služio za prenošenje važnih poruka ili izvješćivanje javnosti, bilo bi vrlo lako izazvati destabilizaciju.

Komentara 2

DU
Deleted user
23:52 16.07.2020.

pa se ti svadjaj sa trumpom...

Avatar Gordon
Gordon
22:22 16.07.2020.

Kladim se da ce ponovno svaliti krivicu na Ruse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije