Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ljekarnička komora: Odluka o šestomjesečnoj valjanosti recepata donesena ishitreno

29. siječnja 2009. u 16:21 4 prikaza

ZAGREB - U povodu odluke prema kojoj će recepti za lijekove za kronične bolesti vrijediti šest mjeseci, Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) ocijenila je kako se propisi ne mogu donositi ishitreno, bez razrade njihove primjene i bez dogovora sa strukom koja ih treba provoditi, navodi se u današnjem priopćenju komore.

Odluku je prošloga tjedna donijelo Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Liječnik primarne zdravstvene zaštite bi, prema toj odluci, na jedan recept propisao količinu lijeka potrebnu za šest mjeseci liječenja, a pacijent bi izabrao u kojoj ljekarni će taj lijek podizati slijedećih mjeseci. Ljekarne bi pak svaki mjesec izdavale lijek, dopisivale izdavanje lijeka na poleđini recepta i čuvale recepte šest mjeseci.

HLJK upozorava kako su ljekarnici već suočeni s poteškoćama u provedbi zdravstvene reforme budući da im je naplata participacije od 1. siječnja prouzročila mnoge operativne probleme u poslovanju, kao i nezadovoljstvo pacijenata.

U HLJK očekuju da će imati priliku probleme u provedbi novih propisa riješiti s predstavnicima HZZO-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

(Hina)

U zdravom tijelu zdrav duh
U zdravom tijelu zdrav duh
Bolujete od šećerne bolesti? Ovo su savjeti doktora kojih se morate pridržavati
CVH
Vidi i budi viđen
Vozite automobil? Za ovo zasigurno niste znali – a može vam spasiti život!