Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE MJERE

Litva ukinula korištenje Covid potvrda i obvezu testiranja radnika u zdravstvu i obrazovanju

Vilnius, Litva
Foto: Xue Dongmei/XINHUA
1/2
05.02.2022.
u 18:30

Obvezne maske, socijalno distanciranje i dezinficiranje i dalje su propisani

Litva je suspendirala korištenje covid potvrda, iako zemlja stalno ima visoku stopu zaraze, piše u subotu dpa.

Od subote neće biti potrebno pokazati covid potvrdu za ulazak u restorane, trgovine, kazališta, kina, muzeje i sl. Istovremeno, ukinuta je obveza zaposlenih u određenim zanimanjima - uključujući zdravstveni i obrazovni sektor - da se redovno testiraju.

Litavska je vlada donijela i druge nove mjere po kojima bi kupac u svakoj trgovini trebao imati za sebe 15 četvornih metara. U restoranima i na događanjima ostaju vrijediti druge mjere. Obvezne maske, socijalno distanciranje i dezinficiranje i dalje su propisani.

Vilnius, Litva
Foto: Xue Dongmei/XINHUA

Ministarstvo zdravstva Litve navodi da su potvrde o cijepljenju ili preboljenju igrale važnu ulogu u suzbijanju pandemije. Međutim, širenjem zaraznije omikron varijante rizik od zaraze postoji za cijepljene i preboljele, što znači da je učinkovitost covid potvrda znatno smanjena, navodi vlada.

Vlada nije odbacila mogućnost ponovnog uvođenja covid potvrda ako će to zahtijevati situacija. Litva je uvela covid potvrde u digitalnoj formi u svibnju 2021., a od tada je certifikat preuzelo više od 2 milijuna ljudi barem jednom.

U Litvi, kao i u brojnim drugim zemljama, porastao je broj zaraženih zbog omikrona. U zemlji s gotovo 3 milijuna stanovnika zabilježeno je više od 740 tisuća slučajeva zaraze od početka pandemije te 7900 smrtnih slučajeva.

 

>> VIDEO U Austriji danas na snagu stupio zakon o općem obveznom cijepljenju odraslih protiv koronavirusa

Komentara 4

VI
Vihori77
00:26 06.02.2022.

Sto je globalisti? Niti jednog clanka o ogromnim protestima diljem Kanade? Ukakili ste se aaaa?

XA
xaron
02:40 06.02.2022.

Gdje nadjoste ovu Litvu ? Sta je sa Uzbekistanom, Kazahstanom, Pakistamom…Prenesite info iz Izraela gdje i poslije 3-4 cjepljenja imaju velikih problema.

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:40 06.02.2022.

Konstrukt zvan korona sve se brže i brže raspada!!! Ima mnogo naznaka da je 15.03. ključan dan! Dobio sam jednu informaciju u tom smislu ali kako je nisam mogao provjeriti, ne želim je prenašati. Ali zapamtite taj datum!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije