Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveći akvizicijski projekt

Litva jača svoju vojsku: Od Francuza kupuje 18 haubica Caesar

French President Macron addresses press conference on French engagement in Sahel at the Elysee Palace, in Paris
Foto: POOL/REUTERS
1/3
14.06.2022.
u 06:36

Ova odluka dolazi nakon što je baltička zemlja, članica EU-a i NATO-a, odlučila povećati svoj proračun za obranu za 2022. za 300 milijuna eura, dovodeći ga na 1,5 milijardi, u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu i strahova koje ona izaziva.

Litva je potpisala pismo namjere za nabavu 18 francuskih samohodnih haubica Caesar tijekom sastanka ministara obrane dviju zemalja u ponedjeljak na marginama sajma obrane Eurosatory, objavile su dvije zemlje.

"Litva će kupiti 18 haubica Caesar Mark II", objavio je litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas u tweetu popraćenom fotografijom potpisivanja pisma namjere s njegovim francuskim kolegom Sebastienom Lecornuom.

"Haubice će značajno ojačati kapacitete litavske vojske", dodaje, precizirajući da je ovo "najveći akvizicijski projekt" ikada dogovoren s Francuskom.

Ova odluka dolazi nakon što je baltička zemlja, članica EU-a i NATO-a, odlučila povećati svoj proračun za obranu za 2022. za 300 milijuna eura, dovodeći ga na 1,5 milijardi, u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu i strahova koje ona izaziva.

Prema francuskom ministarstvu oružanih snaga, "veze koje ujedinjuju Litvu i Francusku u obrambenom smislu vrlo su čvrste i dodatno će se razvijati u tjednima koji dolaze, u degradiranom geopolitičkom kontekstu koji doživljavamo u Europi".

Sukob u Ukrajini podsjeća na ulogu topništva u sukobima visokog intenziteta, pri čemu Zapad, prvenstveno Sjedinjene Države, daju desetke topova ukrajinskim snagama kako bi obuzdali ruske udare.

Francuska je krajem travnja Kijevu isporučila šest haubica Caesar, kao i tisuće granata.

Za razliku od američke haubice M777, koja zahtijeva vozilo za vuču, ili njemačke Panzerhaubitze 2000, koja je montirana na šasiju tenka Leopard 2, Caesar je montiran na šasiju kamiona sa šest kotača. Prednost je Caesara je što može dobaciti do čak 42 kilometra sa streljivom produženog dometa, ili više od 50 kilometara uz streljivo potpomognuto raketom.

Caesar se može i sam kretati brzinom do 100 kilometara na sat po cestama ili 50 km/h po grubom terenu. Dodatna je prednost što se i sam top može brzo premjestiti nakon pucanja, čime se smanjuje ranjivost na artiljerijske protuudare.

Komentara 2

Avatar Mileseva
Mileseva
18:49 14.06.2022.

I dobice ih prije no hrvatska vidi one borbene...

Avatar nekakav
nekakav
09:57 14.06.2022.

to je dobro za vojne vježbe i parade. za rat je tak tak. noviji sukobi pokazuju da ako nemaš totalnu kontrolu zračnog prostora, da ti je svo topništvo jako ranjivo. mali dron sa 1-2 kile eksploziva uništi ti ovo, i što onda? malen, skoro nečujan, kad se sjuri na tebe, ni ne znaš da si već naciljan, i da te neki klinac u mračnoj sobi gleda na ekranu, i buum! ovaj rat je divna prilika za proizvođače oružja, sad narod, tj. birači, moraju biti tiho kad se troše milijarde na oružje. tko više ulaže u vojnika nego u studenta na kraju propadne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije