Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU popustio Berlinu

Lisabonski ugovor izmijenjen radi spašavanja eura

Merkel
REUTERS
Autor
Stojan de Prato
29.10.2010.
u 18:08

Snažne i tvrde mjere za spašavanje europske valute u budućnosti: A. Merkel je tražila izmjene zbog problema sa svojim ustavnim sudom pri spašavanju članica EU od krize

Kako bez Njemačke nema ni EU, barem kada je o novcu riječ, članice EU morale su popustiti traženju Berlina i Pariza te je jučer odlučeno da se Lisabonski ugovor izmijeni kako bi EU ubuduće bio spremniji spašavati članice u financijskim i gospodarskim krizama. Lisabonski ugovor – temeljni dokument EU – već se mora mijenjati iako je na snagu stupio početkom godine, i to nakon gotovo cijelog desetljeća pregovora kako bi se spasile pojedine odredbe zlosretnog Ustava EU. Odlučeno je to na netom završenom jesenskom sastanku Europskog vijeća (EV).

Strah od Pandorine kutije

Izmjene su zajednički tražili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy da bi se stvorio čvrst pravni okvir za trajni ustroj upravljanja novčarskim krizama i tako očuvao stabilni euro te gospodarstvo EU. Zahtjev je u početku oštro osudio niz europskih čelnika i EK zbog straha od otvaranja Pandorine kutije mnoštva suprotstavljenih interesa, za koju su se nadali da je zatvorena prihvaćanjem Lisabonskog ugovora. No, Merkel je bila neumoljiva, i to zbog sljedećeg – njemački Ustavni sud jedva je propustio plan o fondu od 440 milijardi eura za pomaganje članica s teškoćama plaćanja (uz još 350 milijardi od MMF-a), koji su europski čelnici proljetos dogovorili za spašavanje Grčke i zemalja koje bi je mogle slijediti u propast.

Ustavni je sud usto upozorio da bez jačeg pravnog temelja u Lisabonskom ugovoru takvo što više neće prihvaćati. Jučer je u Bruxellesu odlučeno i to da EK s predsjednikom EV-a Hermanom van Rompuyem novi mehanizam financijskog spašavanja uobliči u što sažetiji paragraf. Sve zato da izmjene budu što manje, pa da i onim zemljama koje temeljne spise EU prihvaćaju na referendumima, poput Irske ili V. Britanije, za ratifikaciju bude dostatno izglasavanje u parlamentima.

Nijemcima se žuri

Određeno je da izmjene Lisabonskog ugovora treba prihvatiti “najkasnije do sredine 2013.” Odgoda je vjerojatno uvedena kako bi se izbjegao dojam da se ikoga pritišće iako je sva prilika da će Nijemci ispod stola zaista pritiskati da se ratifikacija dovrši do kraja 2012. Predviđalo se da bi se taj paragraf ratificirao s hrvatskim Pristupnim ugovorom, ali to se u zaključcima formalno ne spominje.

Komentara 28

ST
Stockholm
18:40 29.10.2010.

He, he, bivsi slovenski komunist (Pahor na slici) izgleda sasvim se dobro osjeca u drustvu dviju konservativaca. I ja bi se s njegovom placom ...

CU
cunt
00:57 30.10.2010.

vidi kako hrvat sjedi među 2 najjaća

EU
eureka001
10:36 31.10.2010.

andjela veli: kaje ti komunjaro, kaj me gledas, nebus vec zivio kak grk, ilji bus delav ilji ces krepat-biraj sam-komunisti radjije izaberu ovo drugo hehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije