Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINI U ZEMLJI Lipičane zainteresirao riječki projekt u poduzetničkoj zoni

Lipičani zbog pogona za preradu kestena postaju plantažeri

16.03.2009.
u 17:12

Uspješni lipički pčelar Mladen Škorić podići će prvu plantažu kestena u Slavoniji. On se, naime, prvi odazvao pozivu riječke tvrtke Agrobiv, koja će ove godine u Lipiku izgraditi pogon za preradu kestena, jedini takve vrste u Hrvatskoj, pa je pozvala poduzetnike da sade kesten i tako osiguraju sirovinu.

Paša za pčele
– Sadnja kestena mogla bi se višestruko isplatiti. Imat ću pašu za pčele i neću ih morati seliti, pa ću smanjiti troškove transporta košnica, a količina proizvedenog meda tada bi trebala biti veća 20 do 30 posto. Kada nahranim pčele, još ću moći zaraditi prodajom kestena.

Sadnice jesu skupe, a i treba čekati koju godinu da kesten počne nositi plodove, no računam na potporu Grada i države. Za početak ću zasaditi jutro kestena, a onda ćemo vidjeti – kaže Škorić. O sadnji kestena razmišlja i Vera Jandrić. – Imamo vlastite zemlje povoljne za sadnju, no problem je novac jer jedna sadnica stoji 40 kuna. Vidjet ćemo kakvi će biti državni poticaji – ističe V. Jandrić.

Na 5000 kvadrata
Agrobiv, koji se bavi proizvodnjom kruha i kolača, planira u lipičkoj poduzetničkoj zoni izgraditi halu od 5000 četvornih metara, a samo je proizvodna linija vrijedna 350.000 eura. Radit će se u fazama, a građa je već dovezena.

– Ove ćemo godine početi s proizvodnjom kestenovog brašna da bi u konačnici na tržište mogli plasirati kekse i specijalne vrste kruha. Zasadit ćemo i vlastitu plantažu, a dok ovdje ne osiguramo dovoljno sirovine, dobavljat ćemo kesten iz drugih krajeva – kaže zamjenica direktora Zrinka Milaković.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije