Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Hrvatima prednost'

Linta optužuje Hrvatsku da diskriminira srpske izbjeglice

stanovi
Željko Lukunić/PIXSELL
01.09.2013.
u 18:59

- Hrvatska treba ukinuti diskriminatorske uvjete za dobivanje stana kroz Program stambenog zbrinjavanja, osigurati istu otkupnu cijenu po kvadratnom metru kakva je bila 1990-ih godina - navodi Linta.

U priopćenju kojega potpisuje predsjednik Koalicije srpskih izbjegličkih udruga, Miodrag Linta i koje je dostavio medijima u Srbiji, optužuje se Hrvatska da Program stambenog zbrinjavanja izbjeglica diskriminira Srbe, a favorizira Hrvate izbjegle iz BiH koji žive u Hrvatskoj te traže izjednačavanje prava Srba i ostalih, i omogući im ostvarivanje stanarskog prava pod istim uvjetima.

- Hrvatska treba ukinuti diskriminatorske uvjete za dobivanje stana kroz Program stambenog zbrinjavanja, osigurati istu otkupnu cijenu po kvadratnom metru kakva je bila 1990-ih godina i pravičnu nadoknadu za oduzeto stanarsko pravo za sve izbjegle Srbe koji ne žele ili se ne mogu vratiti u Hrvatsku - navodi Linta u priopćenju te se žali kako je podnošenje zahtjeva za područja od posebne državne skrbi trajno otvoren, dok je rok za područja gdje nije bilo ratnih sukoba, istekao u subotu, 31. kolovoza.

Linta podsjeća da izbjegli Srbi, da bi stekli pravo na stan, moraju dokazati da od 8. listopada 1991. nisu bili vlasnici ili suvlasnici kuće ili stana bilo gdje, dok je za Hrvate iz BiH uvjet bio da nemaju drugi stambeni objekat samo na području Hrvatske. Osim toga, mudruje Linta, Srbi moraju dati izjavu da se žele vratiti u Hrvatsku što se također ne traži od drugih izbjeglica. Također je Linti i previsoka otkupna cijena stanova, 400 do 600 eura po četvornom metru \"dok Hrvatima izbjeglim iz BiH, Hrvatska poklanja stanove i kuće koje su dobili kroz Program stambenog zbrinjavanja\".

>>Peticiju za odgodu zatvaranja poglavlja 23 potpisalo 70.000 ljudi

>>Izbjeglice iz Srbije traže da RH preuzme odgovornost za stradanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije