Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Linićeva prijetnja: Ili ušteda na plaćama ili osnovica manja do 3%

Procjena je da će se za plaće u ovoj godini potrošiti milijardu kuna više od zamišljenog
07. studenoga 2012. u 12:57 106 komentara 5 prikaza
'24.10.2012., Zagreb - U hotelu Westin odrzana 4. konferencija Dan velikih planova - kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2013. Slavko Linic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'

– Samo neka prijeti, ništa od toga ministar Linić ne može provesti. Upravo pripremamo tužbu zbog otkazivanja kolektivnog ugovora i podnijet ćemo je ovih dana. Na isti ćemo način odgovoriti i u prosincu ako ne dobijemo božićnicu – odgovor je Vilima Ribića, jednog od čelnika sindikata u sustavu obrazovanja koji su uspjeli pomrsiti Linićeve proračunske planove za ovu godinu.

S proračunom za iduću godinu Ministarstvo financija priprema i rebalans za 2012., a osim izdataka za brodogradnju, glavni su mu problem povećani izdaci za plaće.

Šute o umirovljenjima

– Nije problem u ministrima koje Slavko Linić proziva, već u njemu. Kad je određivao masu plaća za ovu godinu, on nije uzeo u obzir ugovorene obveze – kaže Ribić javno, što neslužbeno govore prozvani Milanovićevi ministri iz resora obrazovanja, policije, zdravstva i pravosuđa. Od njih se očekivalo da zajedno s ostalima ove godine uštede na izdacima za zaposlene oko dvije milijarde kuna. Trebali su otkazati ugovore na određeno i honorarnu suradnju, srezati prekovremene i natjerati sindikate da se odreknu prava iz kolektivnih ugovora. Linićev plan ušteda nije do kraja uspio, fond za plaće mogao bi biti probijen za milijardu kuna, pa je u nadmetanju između moćnog ministra financija i prvih ljudi ključnih resora pala ideja da se i njih kazni rezanjem dužnosničkih plaća.

O tome nitko od njih javno ne govori, ali neslužbeni izvori kažu da je moguće da će iduća godina početi smanjenjem osnovice plaća za sve na proračunu iako su još prije mjesec dana ministri govorili da to neće činiti. Tada je bio plan štedjeti smanjenjem broja zaposlenih i slanjem u mirovinu 20-ak tisuća činovnika starijih od 60 godina. Kako se oko toga digla velika prašina, u Banskim su dvorima zašutjeli s pričom o umirovljenju, pa se prostor za štednje traži u primanjima. Ako Linić ustraje u tome da se 2013. na plaćama mora uštedjeti 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji plan, a sindikati odbiju ponude za daljnje smanjenje naknada uz plaće – preostaje mu jedino rezanje osnovice plaća. To onda nije samo 800 milijuna kuna manje za plaće nego ove godine, već 1,8 milijardi kuna, zbog očekivanih prekoračenja. Da bi službenici lakše podnijeli smanjenje svoje osnovice dva do tri posto, dužnosničke bi plaće bile smanjene upola više nego njihove – oko pet posto.

Sve odlazi na kamate

Prvi prijedlog proračuna za iduću, zajedno s detaljima tehničkog rebalansa za ovu godinu, trebao bi biti predstavljen sredinom studenoga. Linić se u smjernicama obvezao da će proračun za iduću godinu biti približno tri milijarde kuna veći od ovogodišnjeg, a taj će plus, dobiven uglavnom na inflaciji i rastu cijena jer se povećanje BDP-a ne očekuje, pojesti povećani izdaci za kamate i troškovi koje zemlji donosi ulazak u Europsku uniju. K tome, Hrvatska je dužna smanjivati javnu potrošnju za jedan posto BDP-a godišnje, što je golem napor u vrijeme kad ekonomija pada. Ove su godine proračun popunili veći porezi i bolja naplata, a iduće se očekivao veći prihod od investicija i oporavka.

>>Novi porez na imovinu bit će i pet puta veći nego sadašnja davanja

Planirani izdaci u 2012.U ovoj godini za

Planirani izdaci u 2012.
U ovoj godini za plaće je iz proračuna planirano izdvojiti 21,3 milijarde kuna, što je za oko dvije milijarde manje u odnosu na lani

Dodatne uštede u 2013.
Plan ministra Linića na plaćama u 2013. uštedjeti dodatnih 800 mil. kn, što znači da bi se za tu svrhu u proračunu osiguralo 20,5 mlrd. kuna

5 posto mogla bi biti smanjena osnovica za dužnosničke plaće

Što donosi novi zakon o energiji

Što donosi novi zakon o energiji i koliko zapravo poskupljuje grijanje donosi Dnevnik Nove TV u 19:15h

IZNENADILO GA JE
Ćiro otkrio detalj koji malo tko zna o Mamiću: Kako se on usudi to pitati!?
Zabavi se
Riješi kviz i doznaj kakav si frend, a one najkreativnije Aircash daruje s 500 kuna
 • Avatar comparator
  comparator:

  Ako neko neće pristati smanjenje prava daj mu otkaz jer to nije dio ugovora. Naravno Linić bi htio ostati pošten i heben jer su to njegovi glasaći koji mu odgajaju mlade maljčike komunistički nastrojene invalide koji če uredno voljeti partiju. ... prikaži još! Uzajamna ljubav košta pa mi ga onda nije žao ali mi je žao one radne snage kod privatnih poduzetnika koji nisu u toj situaciji i nemogu ucjenjivati poslodavca.

 • Gustavo:

  Srezat plače u državnim službama 5-10 posto i riješen problem, ionako ništa ne rade, a plaće im vrhunske i zaposlile se cijele familije i partijski kadrovi.

 • đuka_begović:

  pa nema ovdje nekog čuđenja.........oni su stihijski osvojili vlast......KAKAV PLAN?? ............tek sada i na godinu će se vidjeti kolika je bila obmana SDP-a o tome da ima bilo kakav plan..............................i zbog toga ih treba kazniti......kao i one lopine iz HDZ-a, ... prikaži još! ista stvar. Sve na Goli otok.