Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stup Srama

Linićeva lista srama znat će se već u ožujku

'12.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana redovita sjednica Vlade RH. Mirela Holy, Zeljko Jovanovic, Slavko Linic, Branko Grcic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
23.02.2012.
u 23:14

Optimizam ministra financija nerealan iako bi, da naplati dug poreznih dužnika, riješio problem deficita

Najava ministra financija Slavka Linića da će objaviti imena svih poreznih dužnika naišla je na nepodijeljenu podršku u političkim krugovima, a veliko je iznenađenje podatak da se na listi dužnika nalazi više od 1,7 milijuna imena. Za milijunske su brojke zaslužni građani, fizičke osobe, ali ipak neplaćene milijarde poreza pripadaju tvrtkama, obrtnicima i samostalnim profesijama.

Bez pokrića

Linić optimistično procjenjuje da će naplatiti polovicu duga, 25 od evidentiranih 50 milijardi kuna, a kada bi u tome uspio, riješio bi problem s financiranjem ovogodišnjeg deficita i refinanciranja dugova. Iskustvo nas uči da novac ipak ne leži na cesti i da ga neće tako lako pokupiti. Već bi i naplata 10 posto poreznog duga bila uspjeh, ima li se na umu da vjerovnici iz tvrtki koje odu u stečaj u prosjeku ne izvuku više od 5 posto svojih potraživanja. Gotovo 11,9 milijardi kuna Linić planira naplatiti od obrtnika i osoba u slobodnim profesijama, oko 10,3 milijarde od tvrtki i oko 4,6 milijardi od građana. Obrtnici su tako iskočili kao najveći dužnici i najlošije platiše. Tko plati odmah, oprostit će mu kamate, tko nema toliko, nudi mu se reprogram na tri godine ili stečaj. Iskusni porezni vukovi kažu da objava liste neće biti prevelik zalogaj za državnu administraciju jer se tehnički posao može svladati u kratkom roku, ali je pitanje treba li država pribijati na stup srama svakog tko se nalazi na listi.

Kad je riječ o građanima, fizičkim osobama, najviše poreznih dugova odnosi se na neplaćene poreze na cestovna motorna vozila, prekršajne kazne, kazne za parking, lokalne poreze. Ministar tek treba odlučiti hoće li poštedjeti male dužnike ili će objaviti sve sa popisa pa neka se narod zabavlja.

Ništa ranije

Agencija za zaštitu osobnih podataka objašnjava da Zakon o zaštiti osobnih podataka ni sada ne brani Vladi da objavi imena dužnika pravnih osoba, no ne može to učiniti za građane dok ne promijeni Opći porezni zakon. Linić kaže da će to učiniti već na sljedećoj sjednici Sabora, lista srama mogla bi biti dostupna javnosti tijekom ožujka. Objava dužnika među tvrtkama bit će od velike pomoći onima koji uredno posluju.

Kad je riječ o porezu na dividendu, Ministarstvo financija oglasilo se jučer u povodu napisa u medijima da će država naplaćivati porez i od tvrtki koje ovih dana ubrzano isplaćuju dividendu. Objašnjava da se zakon neće primjenjivati retroaktivno te da će se dividenda i udjeli u dobiti početi oporezivati tek nakon 1. ožujka, kada zakon stupi na snagu.

Ključne riječi

Komentara 3

DE
dekop
08:27 24.02.2012.

Ukoliko je na toj listi 1,7 mil., onda je možda lakše objaviti ovih par koji nisu na listi, možda bi to bila realnija slika srama.

DO
doktorica
08:36 24.02.2012.

neka krenu od Luke Rajića!!!

BA
babica5
09:44 24.02.2012.

KONAČNO! Dužnici su u pravilu manipulatori i prevaranti-predugo ih se puštalo. Samo bi još bilo dobro objaviti i imena pročelnika poreznih uprava ,da se vidi odmah i moguće koruptivne sprege.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije