Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Bruxellesu

Linić: Vlada će ovog tjedna objaviti mjere za smanjenje deficita

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/VLM
28.01.2014.
u 12:45

Ostavimo to Vladi Republike Hrvatske da jasno kaže koliko će to utjecati s prihodovne, a koliko s rashodovne strane, poručio je ministar financija.

Ministar financija Slavko Linić najavio je u Bruxellesu uoči sastanka ministara financija zemalja članica Europske unije da će vlada tijekom ovog tjedna objaviti mjere kojima će ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog deficita, piše HRT.

Linić nije htio ni potvrditi ni opovrgnuti da će Vlada donijeti određene mjere, poput one koja se tiče zahvata u drugi mirovinski stup.

– Ostavimo Vladi Republike Hrvatske da jasno kaže koliko će to utjecati s prihodovne, a koliko s rashodovne strane. Vrlo je jasna poruka da 2,3 posto BDP-a želimo smanjiti deficit u 2014., a to je više od 7,5 milijardi kuna. Uglavnom, Vlada već zadnja tri-četiri mjeseca radi na mjerama kako bi mogla provesti sve preporuke Europske komisije. I tijekom ovog tjedna dat ćemo jasne poruke koliko je to na prihodovnoj, a koliko na rashodovnoj strani – rekao je Linić i dodao:

- Danas ću svojim kolegama na Ecofinu poručiti da želimo već u veljači završiti rebalans proračuna za 2014. te u njega ugraditi preporuke Europske komisije kako bismo potpuno spremni dočekali travanj i ocjenu o tome.

Osvrnuo se i na nagađanja o zamrzavanju uplata u II. mirovinski stup te preusmjeravanju tih sredstava u proračun.

- Kratko mogu kazati da to zasad nije točno. Vlada razmatra niz mogućnosti jer želi dati do znanja da je potrebno činiti određene uštede u proračunu, ali da one nisu jedine te koje mogu doprinjeti gospodarskom rastu - kazao je ministar financija.

>>Ukine li se II. stup, a svi zaposleni nastave uplaćivati 5%, bit će to novi porez na plaću

>>Pusić: Vlada je pronašla rješenje za proračunski deficit

Komentara 9

ST
stefj
14:56 28.01.2014.

Kakve god mjere bile, stvar je jasna - budući da nisu napravili niti jednu reformu, a očito ih niti neće napraviti, slijedi posezanje u džep građana i privrede. Nazvali to porezom ili privremenom obustavom ili kako god, činjenica je da je to sad već čista krađa. Kako drugačije zvati uzimanje dijela buduće mirovine? A pogledajte državu - bilo što čovjek kupi, još 1/4 povrh toga daje državi. Kad dobije plaću, još jednu plaću da državi, kad kupi litru benzinu, još kupi dvije za državu, kad kupi auto, kupi još jedan za državu itd. A što dobije od države nazad?

KA
kafka
16:42 28.01.2014.

Mjere za smanjenje deficita? Znači smanjuju trošak funkcioniranja države - režu povlastice i plaće, a smanjuju broj zaposlenih u vladi, ministarstvima, agencijama, ... . Ili su odlučili na kolektivnu ostavku!

MF
maca faca
15:18 28.01.2014.

pao je snijeg pada i vlada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije