Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer ih se boji?

Linić Vjesnikovcima: Svu ste svoju budućnost potrošili!

Vjesnik (1)
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/13
27.04.2012.
u 09:56

Ne bismo mu ništa napravili, htjeli smo čuti bar koju riječ utjehe, poručili su premijeru novinari Vjesnika

Tridesetak zaposlenika Vjesnika jutro je provelo pred Vladom i Saborom u nadi da će netko čuti njihov vapaj: "Živi smo, ne gasite Vjesnik". U rukama su držali prigodnu naslovnicu svojih novina koje u tiskanom izdanju nakon 72 godine ne izlaze već tjedan dana, a na kojoj su iznijeli svoje probleme, ali i podsjetili vladajuće na njihovo obećanje iz Plana 21.

"Vjesnik smatramo nekad velikim hrvatskim novinskim brandom koji je, na žalost, zbog političkih pritisaka i zlouporaba narušio imidž neovisnih, objektivnih i profesionalnih novina te je praktično postao glasilo vladajuće stranke sa simboličnom nakladom. Takvo stanje mislimo promijeniti tako da on postane uistinu ozbiljan javni medij, neovisan od vlasti, ali aktualan, u središtu političkih zbivanja...", rečenica je iz Plana 21 na koju se pozivaju zaposlenici Vjesnika. Nadali su se da će prije sjednice Vlade sresti premijera Zorana Milanovića, no čini se da je on danas na posao odlučio ući na stražnji ulaz kako bi ih izbjegao.

– Boji nas se pa bježi na stražnji ulaz! Ne bismo mu ništa napravili, htjeli smo čuti bar koju riječ utjehe – govorili su vjesnikovci.

Članica Radničkog vijeća Marijana Matković rekla je da su sve vlade u posljednjih 20 godina donosile odluku o budućnosti njihovih novina.

– Bilo je vlada koje su postavljale glavne urednike i uprave zato da bi ukrale imovinu Vjesnika ili kako bi uređivački kontrolirale Vjesnik. Sada smo došli razgovarati s ovom vladom, moliti da ne ugasi Vjesnik i da nam pomognu da se izborimo za kvalitetnije, ozbiljne javne novine. Uvjereni smo da redakcija ima snage za to – kazala je Matković.

Zaposlenicima Vjesnika pridružio se i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić koji smatra da je samo profit postao kriterij ove zemlje te ne može vjerovati da na tako nešto pristaje socijaldemokratska stanka.

– Čini se da je, kada je riječ o slučaju Vjesnik, na djelu filozofija koja bi trebala smrznuti od straha Hrvatsku, a to je filozofija profit-logika. Vjesnik je glasilo koje se u Hrvatskoj mora održati neovisno o kriteriju profita. Naravno da bi trebao biti što profitabilniji, ali to ne smije biti jedini kriterij ako s druge strane postoji jedna relevantna potreba, kao što je potreba da imamo informativno, profesionalno i analitičko glasilo – rekao je Ribić.

Pored Vjesnikovaca su se zaustavili neki članovi Vlade, pa je tako glasnogovornica Vlade Ivana Grljak potvrdila da je službeno zaprimljen zahtjev zaposlenika da ih primi netko iz Vlade. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica Vjesnikovcima je rekao da se boji da malo što mogu postići s nečijom podrškom.

– Idemo razjasniti što je moguće i realno, ja ću biti među onima koji će takav razgovor poduprijeti – kazao je Mimica. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić je pak rekao kako im nije obećao nikakvog kupca.

– Nisam rekao da je Nikola de Frankopan dobar kupac, nego sam rekao da postoji kupac koji se javio i da ćemo na vaš zahtjev raspisati javni natječaj. To smo i učinili, stavili smo sve uvjete koje je taj kupac prihvatio u svom pismu namjere. Vi niste bili s tim zadovoljni i tražili ste puno više od toga, tražili ste godinu dana, sigurnost zapošljavanja, no kupac niti te minimalne uvjete nije htio ispuniti, a među njima ni ključan uvjet, a to je garancija banke, bez toga je to prazna priča – kazao je Čačić te dodao kako se na koncu pokazalo kako je bilo puno priče o cijelom slučaju, ali malo realnosti.

Ministar financija Slavko Linić je pak bio nešto oštriji i konkretniji.

– Smatram da ste svu svoju budućnost potrošili jer ste dopustili da vam netko uzme ime, imovinu, tiskaru, ova edicija sama sebe ne može financirati. Kad se sjetim od 2000. do 2003., znate tko vam je pokrivao gubitke, a dozvolili ste da vam se sve uzme, prema tome, ovo vas ne može hraniti.

Ministar uprave Arsen Bauk je pak rekao kako se nada da će odgovarati oni koji su odgovorni te kako se nada da će ljudi koji su bliže resoru pod koji spadaju mediji poduzeti neke mjere.

Ključne riječi

Komentara 58

DR
Drivo
10:48 27.04.2012.

Kako ce Vjesnik biti neovisno-javno-informativno-profesionalno-analiticko glasilo kad su u impresumu imena onih koji su provodili odluke i zelje vladajucih, kad jos rade novinari koji su pisali po direktivi?????? Mislite li kako ce citatelji odjednom vjerovati pretedentu na ambasadorsko mjesto jer ce sad pisati \"profesionalno i objektivno\"? Gospodje i gospodo novinari Vjesnika - kasnite osam godina. Trebali ste doci pred hrvatsku Vladu i Sabor kad su pocela potpustanja i otkazi 2004-e godine, kad je rasturena respektabilna dopisnicka mreza koju su cinila respektabilna imena i u profesionalnom i u etickom smislu. Kako dalje? Znate onu staru poslovnu: - Kad propada javna kuca, ne boja se fasada vec se mijenja madam i kurbe. Pa vi vidite.

RO
rowokopach
11:24 27.04.2012.

gle vesnu, kako simbolicno drzi vjesnik u rukama. da joj se te ruke sasusile...

AU
autoritet
10:47 27.04.2012.

Ljudi, imate li vi obraza uopće? Znači ja i drugi porezni obveznici bismo vam morali davati plaće? Dajte se saberite i spustite na zemlju. Vjesnik mora u privatizaciju, ali se čuva za Pavića i njemu slične prijatelje g. Josipovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije