Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Daimler

Linić: Politički, svatko može podići nogu i popišati se po meni

linić
Goran Kovačić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
06.04.2010.
u 17:03

Slavko Linić komentirao je posljednja medijska nagađanja kako je upravo njegovo ime u središtu afere Daimler.

– Kao što sam već rekao, Slavko Linić je osoba po kojoj svatko tko hoće, politički digne nogu i popiša se. Afera Daimler? Opet je tu Slavko Linić i to nije ništa novo – cinična je reakcija Slavka Linića na posljednja medijska nagađanja kako je upravo njegovo ime u središtu afere Daimler.

Prema nekim tvrdnjama, Linić je kao potpredsjednik Vlade bio jači od svih ministara, pa je tako bio i presudan da se 2003. potpiše ugovor s tvrtkom Daimler o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za Hrvatsku. Vrijednost ugovora bila je 85 milijuna eura, a odluka da se on sklopi upravo s Daimlerom, i to neposrednom pogodbom nakon što je bio poništen natječaj, bila je donesena na jednoj od sjednica Vlade u listopadu 2003. U tome poslu sve donedavno, dok Daimler na američkom sudu nije priznao da je podmićivao dužnosnike u 22 europske zemlje, uključujući i Hrvatsku, kako bi im prodao kamione, ništa nije bilo sporno iako je Daimler bio znatno skuplji od konkurencije.

Nitko nije imenovan

Uz informaciju da je Daimler podmićivao, poznato je još da je preko tvrtke IM Metal plaćeno 3,02 milijuna eura mita, a preko dvije američke tvrtke još nešto više od 1,6 milijuna eura.

– USKOK i Državno odvjetništvo trebaju obraditi cijeli slučaj Daimler. Ako je evidentno da je novac stigao u IM Metal, onda je vrlo jednostavno pogledati kamo je on otišao dalje – kaže Linić i poručuje istražiteljima da to provjere.

U Daimleru su, naime, rekli iznos koji su navodno potrošili u RH na podmićivanje da bi naše vatrogasne jedinice opremili svojim vozilima, no nitko nije rekao koga je poimenice podmitio. Državno odvjetništvo je, odmah po izbijanju afere, reagiralo dopisom nadležnim pravosudnim tijelima u SAD-u tražeći podrobnije podatke o podmićivanju vladinih dužnosnika. Osim informacije da je Mladen Bajić prvi reagirao od svih tužitelja iz 22 europske zemlje koje su označene aferom, daljnih informacija nema. U policiji su još na početku afere šturo rekli da će provesti obradu u sklopu koje se trebalo ispitati sve aktere slučaja Daimler. No, ni u policiji nisu nikoga poimence spomenuli.

Špijunsko podzemlje

Pozivajući da se slučaj istraži, Linić kaže da se “špijunsko podzemlje” do tada bavi njegovom političkom diskreditacijom te da je u politici 20 godina i ne doživljava to prvi put.

Komentara 67

JO
joshua
18:14 06.04.2010.

I kako te to razlikuje od ostalih političara?

OB
-obrisani-
21:38 06.04.2010.

Muda labudova....

Avatar Zagrebacki frenter
Zagrebacki frenter
17:44 06.04.2010.

Linicu, a kad si ti \"pisao\" po drugima, onda je to bilo u redu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije