Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kosturi iz ormara

Linić plaća 1,6 mlrd. kn Kosoričina kredita za dug umirovljenicima

'19.09.2012., Cakovec - Ministar financija Slavko Linic u posjetu Medjimurju. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
11.10.2012.
u 19:00

Već isplaćene dvije rate umirovljenicima kanili su prebiti prijenosom 29% dionica CO-a i Janafa u Umirovljenički fond, ali nisu

Vlada je prihvatila prijedlog ministra financija Slavka Linića da na sebe preuzme obveze Umirovljeničkog fonda prema HPB-u i Zagrebačkoj banci u ukupnom iznosu od 1,616 milijardi kuna. Ta dva kredita koja su sada došla na naplatu posljedica su zaduženja bivše Vlade da se vrate dugovi umirovljenicima za 2010. i 2011. godinu.

U javni dug

– Vlada Jadranke Kosor mislila je već isplaćene dvije rate umirovljeničkog duga “prebiti” prijenosom 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10 posto dionica Janafa u Umirovljenički fond, no to se nikada nije dogodilo, a takav scenarij našoj Vladi nikako nije ni bio prihvatljiv – poručuju iz Ministarstva financija. Tvrde da tih 1,616 milijardi kuna neće ući u deficit državnog proračuna, nego u javni dug.

>>Umirovljenici će moći raditi bez obustave mirovine?

– Samo će se kamate tretirati kao proračunski rashod, ali u idućim godinama jer dug koji nam je ostavila HDZ-ova vlada planiramo financirati novim zaduženjem. Trenutačno s domaćim bankama pregovaramo o za nas najboljem modelu za refinanciranje tog duga – kaže naš sugovornik i dodaje da se zasad najboljim rješenjem čini aranžman prema kojemu bi plaćali kamate u idućih tri godine, a onda u 2016. odjednom vratili glavnicu jer je te godine najmanji pritisak starih kreditnih obveza na državni proračun. Iako nam ove godine u prosincu na naplatu dolazi još jedna rata umirovljeničkog duga od gotovo 700 milijuna kuna, u Ministarstvu financija kažu da se planirani deficit neće probiti “ni za kunu”.

Posezanje u rezerve

– To ćemo pokriti sredstvima HPB Investa koji upravlja Umirovljeničkim fondom. Vjerojatno će nedostajati stotinjak milijuna kuna, ali taj ćemo novac pronaći unutarnjim rezervama državnog proračuna – tvrde u Ministarstvu.

Komentara 39

VE
velikazmija
19:08 11.10.2012.

za koju godinu je taj povrat duga koja godina odlaska u mirovinu --

OB
-obrisani-
19:08 11.10.2012.

ovi prodaju totalnu Loserology-ju

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
19:02 11.10.2012.

Neka plaća. Plaćala je Sanaderova vlada i njegove glupe poteze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije