Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kome?

Linić: Kroz mjesec dana prodat ćemo svoj udio u Konstruktoru

slavko linić,portal
Grgo Jelavić/PIXSELL
10.05.2013.
u 15:42

Slavko Linić kaže kako će država svoj dio prodati hrvatskim tvrtkama, a izvjesno je da će isto napraviti i banke

Konstruktor Inženjering zaključio je svoju predstečajnu nagodbu, a država je upisala 37 posto udjela u splitskom građevinaru. Međutim, čini se da će brzinom munje taj udio pokušati utržiti.

- U roku od mjesec dana država će izaći iz vlasništva Konstruktora, ali preuranjeno je govoriti o tome tko će biti novi vlasnici, jer su pregovori još u tijeku - kazao je ministar financija Slavko Linić. Ponovio je da su za agoniju tvrtke odgovorni vlasnici, jer bi inače problem bio riješen lanjskog travnja. Prema njegovim izjavama država će svoj dio prodati hrvatskim tvrtkama, a izvjesno je da će isto napraviti i banke koje su svoje dugove također pretvorile u kapital.

Međutim, koja je to hrvatska kompanija u ovom trenutku spremna preuzeti 37 posto zaduženog Konstruktor Inženjeringa nismo uspjeli saznati. Večernjem listu je visoki izvor iz Viadukta potvrdio da ozbiljnih razgovora o toj akviziciji nikad nije ni bilo te da nisu u igri, a slično je odgovorio i izvor blizak upravi Tehnike. Najveća europska tvrtka u sektoru Strabag, koja se jako pozicionirala u Hrvatskoj, također oprezno demantira takvu opciju. Time se ozbiljno smanjuje broj potencijalnih vlasnika Konstruktora.
Inače, prije nekoliko dana neslužbeni izvori odbijali su mogućnost da država uđe u vlasničku strukturu tvrtke, bez strateškog partnera kojeg je trebala pronaći Zagrebačka banka koja je u ovom postupku izložena s najmanje 790 milijuna kuna potraživanja. Teško je spekulirati ima li ZABA potencijalnog kupca, ali Linićeve riječi mogle bi biti nagovještaj da se takva opcija moguća.

- Zagrebačka banka je u posljednjih 60 dana učinila ogroman napor i uspjela naći rješenje za ono za što se rješenje nije našlo cijelu prošlu godinu.To je razlog zbog kojeg je nagodba sklopljena i za Konstruktor bi mogli doći bolji dani, kazao je Linić.


>>Žderić izgubio Konstruktor, preuzet će ga banke i država

>>Država želi spasiti Nexe, Konstruktor ovisi o upravi Zabe

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije