Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Linić: Isplata regresa i božićnica ovisi o ispunjenju plana proračuna

Proračun će srezati samo 2,8 milijardi kuna, a ne 3,5 milijarde kako tvrdi Linić, smatra Šuker.
14. veljače 2012. u 23:16 24 komentara 7 prikaza
'06.03.2011., Zagreb - Gosti danasnje emisije u studiju 24 sata TV - Nedjeljom prijepodne s 24 sata uzivo bili su Radimir Cacic i Ivan Suker. Ivan Suker Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Broj ljudi koji napadaju prijedlog proračun pokazao je "da smo tu negdje", izjavio je ministar financija Slavko Linić gostujući u utorak na HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

Prijedlog proračuna napao je Linićev prethodnik Ivan Šuker, koji je rekao kako će već u sedmom mjesecu doći do "panike s plaćama". Šuker je ustvrdio da će se ovim proračunom, ako je prihodovna strana planska, zapravo srezati samo oko 2,8 milijardi kuna, a ne 3,5 milijarde, koliko je najavio Linić.

Linić pak tvrdi kako je plan prošle godine bio manji, te da treba uzeti u obzir i 2,5 posto inflacije, prognozirani gospodarski rast, povećanje PDV-a s novim prijedlogom zakona i još neke čimbenike, te da na prihodovnoj strani ne bi trebalo biti većih problema. Isplata regresa i božićnica ovisit će o tome hoće li se plan ostvariti, dodao je.

Linić je rekao i kako je evidentno da će se smanjiti broj zaposlenih u državnoj upravi, ali ne onih za stalno, već da će "dobar dio" od 24 tisuća zaposlenih na određeno završiti na burzi.

- Ne smijemo dozvoliti da zbog kašnjenja dođemo u ogromne neprilike. To su ljudske brojke i to je krvavi posao za jednog ministra - rekao je Linić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ivan Lovrinović usprotivio se prodaji državnih tvrtki poput HPB-a i CO-a jer bi se time, tvrdi postigla mala korist, a izgubilo i ono malo što imamo.

- Prodat ćemo i ono malo što ostvaruje prihod - rekao je.

Prodaji se usprotivio i Šuker, koji tvrdi kako se za te tvrtke sada ne može dobiti puna cijena. Linić pak tvrdi da je potrebna dokapitalizacija i nova porezna sredstva za te tvrtke.

- HPB je mala banka koja po nama treba novog vlasnika. Financijski sektor ne treba biti pod kontrolom države - objasio je Linić, rekavši kako i u kući, kad vam se smanji budžet, razmišljate o prodaji imovine. Naglasio je pak kako se država neće rješavati ni nadzora nad rijekama, jezerima i ostalim prirodnim bogatstvima.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • stric15:

    . ...gledao sam emisiju koja je OBILOVALA ...stavovima druga slavka stečajka ...od polemike i argumentirane rasprave ni slova ...malo zaslugom arogantnog slinića,malo nonšalancijom voditelja

  • -obrisani-:

    Pa ako ja mogu predložiti prije policisjkog sata da olakšam Vladi Zorana Milanovića prilikom isplate božićnica i regresa. Treba prodtri poluotok Pelješac kupca je najbolje tražiti u liku i djelu gospodina Sorosa. Riješili bi muke po proračun a i povezivanje ... prikaži još! Pelješca nas više nebi ništa koštalo. \"- HPB je mala banka koja po nama treba novog vlasnika. Financijski sektor ne treba biti pod kontrolom države - objasio je Linić, rekavši kako i u kući, kad vam se smanji budžet, razmišljate o prodaji imovine.\"

  • -obrisani-:

    Ma kakva panika dok Slavko Stečajko vodi ministarstvo financija nema panike. A poznato je da dotični ministar nije u stanju kupit oružje već pare prenamjeni za obnovu trga. Jer trg je važniji od države pljuc!