Naslovnica Vijesti Hrvatska

Linić: Grbićevi suradnici dojavili su mi da kreću optužnice

U policiji su mislili Linić će šutjeti, dohvatiti ćemo Obersnela. Karamarko ucjenjuje Državno odvjetništvo i provodi policijsku diktaturu.
27. ožujka 2010. u 14:00 77 komentara 2 prikaza
linić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

S posebnom slašću Slavko Linić izgovara riječ špijunčina kada govori o ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku. Za vrijeme našeg razgovora u njegovu saborskom uredu kroz usta ju je provaljao desetke puta, svaki put sa sve većim prezirom. Toliko ju je rabio kao nadimak za ministra, da smo je odlučili pisati velikim slovom. Otkako je početkom mjeseca njegov nasljednik u Rijeci gradonačelnik Vojko Obersnel optužen da je oštetio grad za 80 milijuna kuna provodeći ugovor koji je Linić potpisao s tvrtkom Tržnice, Linić se ne prestaje obračunavati s Karamarkom i ravnateljem policije Oliverom Grbićem. Uvrede pljušte na sve strane, najavljuju se i privatne tužbe, smijenjen je državni odvjetnik u Rijeci, a Linić svaki napad dočekuje narogušeno, poput uličnog snagatora vazda spremnog na tučnjavu. Nije ni nas puno nježnije dočekao.

U posljednjih mjesec dana zavadili ste se i s policijom i s pravosuđem. Kako se to dogodilo?

 – Moram vas ispraviti. Ako Karamarka smatrate pravosuđem, onda griješite. Tko je to iz pravosuđa s kime se ja sporim? Ako se DORH sa mnom svađa, o tome neću govoriti. Zavadio sam se s političkim dijelom vlasti, Karamarko je prije svega političar, a Oliver Grbić je policajac. Vrlo agresivno idem na one koji se bave političkim podmetanjem, koji pritišću i ucjenjuju pravosuđe, koji zloupotrebljavaju svoju funkciju u izvršnoj vlasti i podmeću pravosuđu. Protiv njih se borim. Znam otkud vam to pitanje! Špijunčina je rekao da pritišćem pravosuđe. Nemojte slušati što vam Špijunčina podmeće. Kao političar jako dobro znam da ne želim Hrvatsku u kojoj će policija podmetati, istraživati i suditi. Takvu policiju možda vi priželjkujete.

 Nećemo tako. Malo pretjerujete.

 – Nemojte mi podmetati, to mi radi Karamarko.

 Dobro, dobro. Koji su Karamarkovi motivi da vam podmeće?

 – To je vrlo jednostavno. Podmeće SDP-u. Kad je u pitanju tržnica, to je predmet koji se upotrebljava u obračunu opozicije i SDP-a u Rijeci već dobrih desetak godina. Dobro pamtim pokojnog Vladimira Bebića, s kojim sam se čak i sudski ganjao, koji je kao gradski vijećnik isticao da smatra da je tu bilo kaznenih djela. Interesantno, ni policija ni pravosuđe tada nisu reagirali. Sada najednom imamo policiju koja se obračunava sa SDP-om, ali i policiju koja se obračunava s pravosuđem.

 Gdje je na tržnicama nastala šteta od 80 milijuna kuna?

 – To morate pitati one koji podmeću. Da je njihova računica točna, Tržnice bi morale imati 40 milijuna kuna gubitaka zbog kojih bi morale završiti ili u likvidaciji ili u stečaju. To je netko proizvoljno, policijski izračunao da bi građane uzbunio i skrenuo im pozornost na taj nestvarni podatak.

 U prvom naletu vas uopće nisu spominjali. Optužili su Vojka Obersnela koji je samo nastavio provoditi ugovor koji ste vi potpisali.

 – Tako oni razmišljaju. Mislili su Linić će šutjeti, dohvatit ćemo Obersnela koji je aktualan. No, to je besmisleno. Obersnel nije ni zaključio taj ugovor, raskid ugovor teško je moguć i bio bi vrlo štetan. Uostalom, nisam samo ja potpisao taj ugovor nego je on prošao raspravu u Poglavarstvu i Gradskom vijeću. Teško je mogao Obersnel tek tako srušiti taj ugovor. Zato je optužnica protiv njega apsurdna.

Jako vam se sviđa nazvati Karamarka špijunčinom. Je li to samo iz afekta ili mu prigovarate i zbog njegova bivšeg posla?

 – On zaista jest špijunčina. Upravljao je tajnim službama, zloupotrebljavao podatke iz tog posla, a i danas se kao ministar koristi masom informacija i zloupotrebljava ih. Uzmimo samo slučaj s riječkim Državnim odvjetništvom. Karamarko je prvi u Večernjem listu i na Radiju 101 najavio napad na riječko Državno odvjetništvo. On je iznosio podatke o događajima u Državnom odvjetništvu, a kao ministar unutarnjih poslova nema pravo na to. Kaže da sam ja bio osoba koju je policija osumnjičila, a takvih podataka iz Državnog odvjetništva nema. Ako Odvjetništvo nije ocijenilo da postoji kazneno djelo, otkud Karamarku ti podaci?! Jesu li mjerodavni policijski i državnoodvjetnički dokumenti?

Državno je odvjetništvo onda trebalo odbaciti te prijave.

 – Ne bih o tome. Vratimo se na trenutak na slučaj s dubrovačkim hotelima. Osam godina se taj slučaj povlači. Je li taj slučaj zaključen? Nije! Zanima li javnost što je s dubrovačkim hotelima? Zanima! Je li istraga nakon osam godina završena? Nije! A za Kosoričin stan istog su trenutka rekli da je sve čisto. Ne petljam se u posao DO-a, ali tko Špijunčini daje pravo da ocjenjuje rad državnog odvjetnika i da kaže što je on trebao ili nije trebao napraviti. On sam sebi daje to pravo. On proziva državnog odvjetnika što nije pokrenuo kaznenu prijavu protiv mene i da je zato sve otišlo u zastaru. Neka samo kaže da je Linić sve to organizirao i spremio novac u džep, neka promijeni članak zakona u prijavi i zastare više nema.

 • Po kuloarima se već neko vrijeme priča da ste vi i Obersnel na stol dobili policijski spis istoga dana kada ga je dobio i riječki državni odvjetnik Doris Hraste. Je li to točno?

 – Točno je nešto drugo. Od Grbićevih suradnika dobio sam podatak da oni kreću s optužnicama. Očito ga njegovi suradnici previše ne vole, pa su mi to dojavili.

 • Je li to prihvatljivo ponašanje za policiju?

 – Nije. Ta situacija nije zdrava.

Grbić je najavio privatnu tužbu protiv vas.

 – Grbićem se previše ne opterećujem. U ovom trenutku važniji mi je Karamarko. O Oliveru mi njegovi suradnici dostavljaju masu podataka s kojima ću nešto morati učiniti, morat ću ih objaviti, ali čekam da ih prije toga provjerim. On je za mene golemo razočaranje. Više-manje što se on mora politički obračunavati i dokazivati svoju ljubav prema premijerki? Neka je dokazuje, ali on nije profesionalac. On se bavi podmetanjem kaznenih djela uime stranke i svoje premijerke i zato ne može biti šef policije. Da bi on mogao govoriti o moralu, morao bi biti moralna osoba. Koliko je moralan, to ćemo ubrzo vidjeti.

 • Očekujete li da će vas Karamarko nastaviti proganjati?

 – On svoj karakter ne može promijeniti. Njegov način borbe je da pokuša nemilosrdno onesposobiti protivnika. On je formalno nestranačka osoba, ali svima je poznato i kamo politički pripada i za koga radi. On je danas moćniji od Jadranke Kosor jer ima sve spoznaje o tajnim službama i nad njime ni vlast ni parlament nemaju kontrolu. Dok ga ne stavimo pod kontrolu, on će zloupotrebljavati svoju moć. On pokušava pokazati da je sva politika prljava i da bi to dokazao, provodi policijsku diktaturu.

Mislite li da je on najmoćniji čovjek u državi?

 – Sigurno da jest. Zato ga i prozivam. Meni je neprihvatljivo da ministar unutarnjih poslova tako proganja Državno odvjetništvo.

U tome je prilično uspješan. Riječki državni odvjetnik je smijenjen.

– To neka objasni Bajić. Ne želim se s njim petljati. Godinama raspravljamo jesam li ja pokrao Riječku banku, a njihov glavni diler je u zatvoru, uprava je oslobođena, ali stalno mene prozivaju. Državni odvjetnik bi to trebao procesuirati jer ako mu je važno što sam radio s tržnicom, valjda mu je važan i slučaj Riječke banke, gdje su građani bili ugroženi, gdje se tresla država. Jednako tako i Viktor Lenac, dubrovačke hotele, nagibnu tehnologiju...

Cijeli intervju pročitajte u subotnjem prilogu Večernjeg lista Obzor

 

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas