Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste PDV

Linić: Digao bih porez bankama na 50%, no ne mogu!

linić
Patrik Macek/PIXSELL
26.09.2013.
u 13:35

– U idućim dvjema godinama naša je poruka da moramo voditi bitku za konkurentnost – kazao je Linić te dodao da je najveća slabost poreznog sustava bila da su veliki sustavi često lagali o stvarnim dohocima.

Ministri Branko Grčić, Slavko Linić i Milanka Opačić u Vladi su predstavili mjere za smanjenje deficita i javnog duga te poticanje rasta.

Smjernice Vlade pročitajte OVDJE

Prezentaciju mjera pročitajte OVDJE

Ministrica Opačić kazala je da je jedna od prvih mjera integracija službi i outsourcing kao što su čišćenje, kuhanje, pranje te bi od 1. siječnja sljedeće godine novi način rada trebao početi funkcionirati.

Potom je spomenula reformu plaća u javnom sektoru. – Postoji jako velik broj dodataka uz plaću. Platnim razredima pokušat ćemo ujednačiti sustav plaća u javnom i državnom sektoru.

Državna uprava i uredi, Porezna uprava i carina organizirat će se po regionalnoj osnovi. Vlada najavljuje i "masterplan bolnica". – U svim bolnicama neće se raditi sve – kazala je Opačić i najavila racionalniji zdravstveni sustav. Usto se najavljuje i kontrola bolovanja.

– Krećemo u objedinjenu javnu nabavu kako bismo ostvarili veće uštede. Objedinit ćemo i sve socijalne naknade. Napokon ćemo znati koliko socijalnih slučajeva u Hrvatskoj imamo, što trenutačno ne znamo – kazala je Opačić.

Opačić je najavila da će se restrukturirati mreža škola i programa jer u nekim školama ima premalo učenika. – Trebali bi se prevoziti učenici iz manjeg mjesta u prvo veće mjesto. To je pitanje i socijalizacije djece, ali i racionalizacije troškova – kazala je te dodala kako će se smanjiti i broj pravosudnih tijela.

I dalje će se voditi rasprava o porezu na nekretnine

Ministar financija Slavko Linić je najavio da će se i dalje voditi rasprava o porezu na nekretnine, a najviše zbog prihoda jedinica lokalne samouprave. – Ulazimo u žestoku kontrolu nelegalnih najmova – kazao je Linić predstavljajući mjeru suzbijanja crnog tržišta nekretnina.

Ministrica Opačić kazala je da će se za 10 posto smanjiti mirovine koje se dobivaju po posebnim propisima, a veće su od 5 tisuća kuna. Od toga će biti izuzeti stopostotni invalidi Domovinskog rata i djeca poginulih branitelja.

Linić je najavio privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke što će "služiti za smanjenje javnog duga". – Najveći dio ostalih privatizacijskih projekata je u turizmu. Time želimo dići kvalitetu ponude i investicije, a i dizanje stope gospodarskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta – kazao je Linić.

"Ja bih digao bankama porez na dobit na 50 posto, ali..."

Ministri tvrde da će se provoditi strogi nadzor nad novim zapošljavanjem u državnim institucijama i javnim službama. Grčić je kazao da javni dug nije moguće smanjiti bez "monetizacije autocesta". – Pristat ćemo samo ako dobijemo dobru ponudu i znatno smanjimo javni dug. Efekt monetizacije bit će i smanjenje kamata do čak milijardu kuna godišnje – rekao je Grčić. Procjena Vlade je da će jednokratna naknada za monetizaciju biti 22,5 milijardi kuna.

– Kao Vlada smatramo da gospodarstvo ne treba dodatno opteretiti. Ja bih digao bankama porez na dobit na 50 posto, ali onda bih opet morao objašnjavati zašto nam je to srušio Ustavni sud – kazao je Linić na pitanje kako to da sve mjere koje nude ponovno pogađaju građane, a ne banke.

– U idućim dvjema godinama naša je poruka da moramo voditi bitku za konkurentnost – kazao je Linić te dodao da je najveća slabost poreznog sustava bila da su veliki sustavi često lagali o stvarnim dohocima.

"Imamo najniže trošarine na cigarete i goriva"

Ministar financija Slavko Linić najavio je centralni obračun plaća i uključivanje agencija, fondova i zavoda izvan sustava Državne riznice u proračun.

– Hrvatska ima problema s deficitom, ali i najniže stope trošarina na cigarete i goriva – rekao je Linić najavivši da će se povećati trošarine na goriva te duhan i duhanske proizvode.

– Probat ćemo ne utjecati na rast cijene goriva. To su prihodi gdje imamo ogromnog prostora za povećanje – kazao je Linić.

– Podižemo međustopu PDV-a sa 10 na 13 posto – rekao je Linić te dodao kako sada imamo najnižu međustopu PDV-a među državama u regiji. – To je nekih 600 milijuna kuna više prihoda u proračunu – kazao je Linić.

"Razmišljamo i o podizanju najniže stope PDV-a"

– Najveću stopu od 25 posto nećemo dirati. Razmišljamo i da korigiramo najnižu stopu PDV-a od 5 posto, dok međustopa ide na 13 posto – kazao je Linić na komentar novinara kako bi to moglo značiti i da će još neki proizvodi poskupjeti.

Da bi se spasila proračun, Vlada diže međustopu PDV-a na 13 posto do kraja godine. Također, povećat će trošarine na benzinska i dizelska goriva te duhan i duhanske proizvode. Među interventnim mjerama bit će i mjere za suzbijanje crnog tržišta najma nekretnina. Smanjit će se povlaštene mirovine za 10 posto uz izuzeće obiteljskih mirovina poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Nitko u državnoj upravi neće napredovati. Umirovit će se zaposlenici koji su ispunili uvjete za starosnu mirovinu, a do kraja godine ide i tzv. outsorcing svih koji nisu direktno vezani za državnu upravu. Ozbiljno se računa na to da će se Croatia osiguranje i HPB prodati do kraja godine, a do kraja 2014. morat će se monetizirati autoceste. Među interventnima je i niz mjera koje neće dovesti do većeg financijskog efekta.

>>Što nas čeka: Zaduživanje, deficit i samo naznake oporavka

>>Vlada diže cijene ulja, šećera, vode, cigareta i goriva!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije