Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka aktivistica

Lila Grace Rose: Protiv abortusa može se jedino edukacijom

lila grace rose
Foto: PR FOTO
19.05.2014.
u 07:24

Promovirajući kulturu života i agitirajući protiv prava (i zakona) na pobačaj, američka aktivistica Lila Grace Rose (25) u subotu je gostovala u Zagrebu na posljednjem danu Kulfesta u organizaciji udruge Vigilare i Centra za obnovu kulture...

Promovirajući kulturu života i agitirajući protiv prava (i zakona) na pobačaj, američka aktivistica Lila Grace Rose (25) u subotu je gostovala u Zagrebu na posljednjem danu Kulfesta u organizaciji udruge Vigilare i Centra za obnovu kulture.

Kampanju počela u 15.

Pobačaj za nju nije prihvatljiv čak ni u medicinski opravdanome slučaju ili ako je dijete začeto silovanjem. – Dijete ne može biti krivac za silovanje. Umjesto toga, moramo mijenjati društvo koje neće osuđivati žene nego će im biti potpora, rekla je Lila Rose, uvjerena da je to moguće. Kampanju je započela sa 15 godina osnovavši neprofitnu organizaciju Live Action. Serijom istraživačkih dokumentaraca koje je snimala bez dozvole, a prerušavala se u maloljetne zlostavljane djevojke (od 17 i 13 godina), razotkrila je načine funkcioniranja sustava koji, tvrdi, potiče pobačaj u SAD-u.

– Dokumentirala sam pokušaj prikrivanja zlostavljanja jer su mi djelatnici Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo) ponudili pobačaj te su mi kazali da ga neće prijaviti iako zakon to nalaže jer za svaki pobačaj dobivaju novac. Tim činom vraćaju maloljetnike u zlostavljanu okolinu, otkriva Rose dodajući, da u SAD-u industrija pobačaja zarađuje milijardu dolara godišnje od čega od vlade dobivaju pola tog iznosa.

– Manjinska populacija i siromašni su najizloženiji pritisku. Nerođeno afroameričko dijete ima tri do pet puta veću vjerojatnost da će biti abortirano nego da će se roditi – nastavlja Rose koja je prije pet godina prešla na katoličanstvo. Rođena je u protestantskoj obitelji kao treće od osmero djece. Za razliku od Hrvatske, u SAD-u se pobačaji mogu obavljati i do 28. tjedna trudnoće (u državama Nebraska i Maryland).

Njezina misija je život

– I u Americi je isprva zakon dozvoljavao pobačaj u prvom tromjesečju, no s vremenom se liberalizirao. Danas dijete staro 24 tjedna u maternici nije zaštićeno nikakvim pravima, za razliku od djeteta koje se prerano rodilo u 24. tjednu trudnoće. Ako fetus nije živo biće, zbog čega ga moramo ubiti da se ne bi rodilo – jedan je od argumenata Rose, magistrice povijesti završene na kalifornijskom Sveučilištu UCLA.

Edukacija je užasno važna i neophodna da bi se zaštitili najslabiji – rekla je religiozna aktivistica koja vjeruje da je njezina misija promicati život.

>>Desnica dovodi aktivisticu koja će razdrmati naciju

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Neron
Neron
08:26 19.05.2014.

Marko, a što je tvoja opcija? Bolje je abortirati nego da dijete bude u "nekakvoj instituciji"? Sutra će biti bolje ubiti starca zbog teške bolesti nego da se njegova obitelj pati i "nepotrebno rasipa novce na lijekove"? Neželjena trudnoća je najčešće posljedica neodgovornog ponašanja koje treba "liječiti" edukacijom (ne onom koju nudi Jovanovićev tim "stručnjaka") i moralnijim životom. No, kad se dogodi situacija da djevojka ili žena ostane trudna, treba im pružiti pomoć. Pri tome ne mislim samo na materijalnu pomoć, nego i na prijateljsku, obiteljsku duhovnu pomoć i neosuđivanje. Ono što se dogodilo ne može se promijeniti, ali se i toga može izvući najbolje.

Avatar MK
MK
14:57 20.05.2014.

...konacno jedna konstruktivna i ohrabrujuca vijest!

Avatar MK
MK
15:10 20.05.2014.

...ljudski zivot nastaje sa začećem! ...ubijanje je i moralno i eticki krivo! ...zasto onda postoji pravna tolerancija za ubijanje ljudskoga zivota? - Izgleda da svijest drustva pram zivotu nije na potrebnoj razini, i abortus se percipira kroz tehnicku mogucnost i subjektivne razloge u kojima se objektivni moral i objektivnu etiku totalno zanemaruje a iznad su subjektivnih razloga koje se gura kao argumente!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije