Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Lijek za HIV samo prvom oboljelom

Koronavirus
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
05.03.2020.
u 21:41

Ministar Beroš proglasio opasnost od epidemije COVID-19 da bi mogao preraspodijeliti infektologe

Ministar zdravstva prof. Vili Beroš proglasio je opasnost od epidemije koronavirusa COVID-19. Mjera je to koja prethodi proglašenju epidemije, ali ne znači viši stupanj opasnosti.

– Ta mjera omogućuje ministru zdravstva da preraspodjeli infektologe i druge zdravstvene djelatnike i opremu u sustavu zdravstva kako bi se još bolje upravljalo sustavom – objasnila je dr. Maja Grba Bujević iz Stožera civilne zaštite, inače ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć .

Ponovo oboljeli bez potvrde

Ova je mjera uslijedila nakon sastanka predstavnika svih infektivnih odjela diljem županija, koji je zagrebačka Zarazna organizirala s Hrvatskim infektološkim društvom. Na tom su se sastanku razmijenila iskustva svih infektivnih odjela hrvatskih bolnica i utvrdilo se gdje eventualno nedostaje ljudi ili opreme zbog čega je moguće da će biti potrebna preraspodjela.

Novooboljelih nije bilo, a stanje desetero oboljelih izoliranih u Rijeci (5), Zagrebu (3) i Varaždinu (2) je stabilno.

U Kliniku za infektivne bolesti do danas je stiglo 280 uzoraka, od kojih su testirana 273. Riječ je o 260 osoba, a ostalih trinaest testova su kontrole i dodatni testovi osoba s respiratornim infektom.

GALERIJA Karantena u klinici Fran Mihaljević

Koronavirus
1/14

– Dobra je vijest da muškarac koji je došao s kruzera preko Maribora u petak izlazi iz karantene. Dva uzastopna testa su mu negativna i ide kući – objavila je prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Dok se zagrebački pacijenti oboljeli od koronavirusa u izolaciji u Zaraznoj dobro oporavljaju i simptomi su se povukli, stanje riječkih pacijenata nešto je teže jer dvoje od njih petero, prvooboljeli i njegova supruga, i dalje ima nešto povišenu tjelesnu temperaturu, premda ne jako visoku, potvrdio nam je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. Davor Štimac. Riječki pacijenti supružnici u srednjoj su životnoj dobi.

Dvojica muškarca iz Varaždinske županije koja su zaražena koronavirusom dobro su i imaju blagu kliničku sliku, rečeno je u Stožeru civilne zaštite Varaždinske županije.

– Kod troje zagrebačkih pacijenata bolest se ponaša poput blage gripe i kod njih su simptomi brže prošli – rekla je prof. Alemka Markotić. Samo su prvom od oboljelih blizanaca davali antivirusni lijek koji se inače koristi protiv HIV-a. Kako objašnjava prof. Markotić, lijek se daje samo težim bolesnicima i onima za koje se čini da će razviti teži oblik bolesti, a u ovom su slučaju reagirali jer je bio prvi oboljeli i nisu znali u kojem će smjeru bolest krenuti. Inače se svi oboljeli od COVID-19 liječe standardno – skida se temperatura, povremeno daje infuzija i prate se vitalni znaci. Navodne slučajeve ponovnog obolijevanja kod osoba koje su koronavirus imale i od njega ozdravile, naši liječnici danas nisu mogli potvrditi.

– Takvo nešto spominje se, međutim nema relevantnih podataka u literaturi koji bi potkrijepili takve slučajeve. Naših je slučajeva pak premalo da bismo takvo što mogli tvrditi. Spominjalo se i da postoje neki novi sojevi, međutim to će se tek vidjeti. Čini da mu je genom zasad stabilan, ali prerano je govoriti može li osoba ponovno oboljeti od koronavirusa – kaže prof. Markotić.

Ministar zdravstva prof. Vili Beroš danas je Vladi podnio izvješće o epidemiološkoj situaciji koja, kazao je, nije toliko ozbiljna da bi se moglo govoriti o zatvaranju škola.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas je ustvrdila da su škole spremne, dođe li do njihova zatvaranja, na online odvijanje nastave.

– Sumnjamo da će se dogoditi taj scenarij, ali spremni smo da se, ako dođe do zatvaranja škola, nastava odvija online – tvrdi B. Divjak.

Županijski stožeri središnji su Stožer civilne zaštite obavijestili kako sve škole imaju sapuna, što do izbijanja opasnosti s koronavirusom u Hrvatskoj godinama nije bio slučaj. A tko je kriv ako u školama, na fakultetima i mnogim drugim javnim ustanovama sredstva za osnovnu higijenu ruku ipak nema?

– Odgovorni su osnivači i ravnatelji – kazao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Ujedno je iznio kako je Stožer civilne školama preporučio da do daljnjeg ne putuju organizirano u inozemstvo.

Zaraza i u BiH

U susjednoj Sloveniji se u protekla dva dana utvrdilo da su dvije osobe pozitivne na koronavirus. Prvi je zaraženi muškarac u dobi od oko 60 godina, a obolio je u Maroku, odakle je 29. veljače stigao avionom u Veneciju. Iako je odmah po povratku isti dan bio na hitnoj u Ljubljani, odande su ga pustili kući, da bi on sljedećeg dana zbog simptoma gripe otišao u dom zdravlja iako su i u Sloveniji na snazi preporuke da se u takvim slučajevima prvo treba telefonski javiti svom doktoru. Drugi je pacijent s njim bio u kontaktu, a slovensko ministarstvo zdravstva provjerava i poziva da se sami jave svi koji su s njim bili i kontaktu i prije puta u Maroko, u avionu, čekaonici u liječničkoj ordinaciji i na hitnoj pomoći. I u BiH, u Republici Srpskoj, potvrđena su dva slučaja zaraze. Oboljeli su muškarac srednjih godina i njegov sin, čiju su školu u Banjoj Luci vlasti odmah zatvorile.

VIDEO Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite o koronavirusu

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
23:00 05.03.2020.

Naše škole i "online" nastava?! Ha, ha, ovo mi je uljepšalo dan....

Avatar Zbregov
Zbregov
22:12 05.03.2020.

ovo je postalo stupidno već sve.....

Avatar PatriciaVZ92
PatriciaVZ92
20:54 06.03.2020.

Kimberly, 18. 101sex.site/24e2d54

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije