Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema odmora

Liječnika je premalo pa će im Vlada dopustiti da rade do 70.

doktori
VL
Autor
Diana Glavina
07.05.2011.
u 08:00

U sljedećih šest godina čak 90 vrhunskih specijalista i nastavnika Medicine navršava 65 godina

Samo troje profesora Medicinskog fakulteta zagrebačkog sveučilišta, dijabetolog dr. Izet Aganović, neurologinja akademkinja Vida Demarin i pulmologinja dr. Fadila Pavičić, dobili su prošle godine potpis ministra zdravstva Darka Milinovića da nakon navršene 65. godine mogu nastaviti klinički rad u svojim zdravstvenim ustanovama, na Rebru, u Vinogradskoj bolnici, odnosno u KB-u Jordanovac. Međutim, primjerice, prof. Ognjen Kraus, prof. Mirko Koršić, prof. Vesna Brinar, također vrhunski specijalisti u svojim područjima, ministrovu dopusnicu nisu dobili.

Hitna procedura

No, prema svemu sudeći, ministar zdravstva, tko god to bio, više neće imati diskrecijsko pravo da samostalno odlučuje o budućnosti stručnog i znanstvenog rada nastavnika Medicinskog fakulteta. Vlada je na posljednjoj sjednici dopunama znanstvenoga zakona predložila – promjene idu u hitnu zakonsku proceduru – da je zbog nedostatka liječnika u Hrvatskoj potrebno omogućiti produljenje rada i nastavnicima, vrsnim stručnjacima, koji nisu izabrani u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju, i to iz područja biomedicine i zdravstva, polje kliničke medicinske znanosti. "Predloženom dopunom otvorila bi se mogućnost nastavka rada ovim stručnjacima u kliničkoj ustanovi do isteka akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina".

– U sljedećih šest godina čak 90 vrhunskih specijalista iz svojih područja i nastavnika Medicinskog fakulteta navršava 65 godina i treba u mirovinu. Njihov ostanak na Fakultetu nema smisla ako im je onemogućen stručni rad u bolnicama koje su njihove kliničke baze. A prema zakonskim promjenama, profesor koji želi ostati raditi, a za njim postoji potreba, na oba radna mjesta moći će raditi do 70. godine. Osim bolnice, u proceduri će to morati odobriti Biomedicinsko vijeće i Senat Sveučilišta, a ministarstva zdravstva i znanosti će, vjerujem, biti obvezni poštovati odluke Sveučilišta – tumači dekan Medicinskog fakulteta prof. Davor Miličić.

Prihvaćeni argumenti

Ističe da je zahvalan premijerki i Vladi što je prihvatila argumente Medicinskog fakulteta, to više što u ovom slučaju nije riječ o tome da bilo tko zatvara radna mjesta u medicini mladim ljudima, kojih na burzi i nema.

Komentara 35

SA
Savjest
09:35 07.05.2011.

Roditelja je premalo, pa će im Vlada dopustiti da rađaju do svoje 120. godine!

XY
xyzeeee
08:15 07.05.2011.

A dje je mladi kadar ?Ovi stari bi na njih mogli prenjeti svoje znanje ili su mladi toliko nezainteresirani ili glupi .Što kad ovi umru a doći će i njihovo vrijeme Tko će onda raditi?

VI
vidimškoj
08:07 07.05.2011.

malo su se nakesali pa im triba još..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije