Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trbuhom za kruhom

Liječnik iz Osijeka otišao u Irsku: Plaća mi je dva i pol puta veća

operacija
Foto: ilustracija
1/2
01.10.2014.
u 18:18

Što se novca tiče moja supruga ne mora raditi. Za razliku od Hrvatske ovdje su svi prekovremeni sati plaćeni - ispričao je bivši liječnik KBC-a Osijek

Među Hrvatima koji su bolje prilike otišli potražiti u inozemstvu mnogo je liječnika, a jedna od njima omiljenih destinacija je Irska. Tamo je otišao i anesteziolog dr. Denis Kraus koji je u osječkoj bolnici bio stručnjak za kardijalnu kirurgiju, piše Glas Slavonije. On je odnedavno djelatnik bolničke ustanove u Irskom Galwayju.

- U Hrvatskoj sam počeo stagnirati u profesionalnom smislu, a i to postaje preskupo. Čini mi se kako u Hrvatskoj jedino nazadovanje ili zaostajanje nije preskupo. U mojoj specijalizaciji postoji mnogo područja u kojima se anesteziolog može usmjeriti, odnosno subspecijalizacija, poput kardiotorakalna anestezija, neurokirurška anestezija, regionalna anestezija, pedijatrijska anestezija.... No, od svega nabrojanog u Hrvatskoj postoji, koliko je meni poznato, formalnopravno samo subspecijalizacija iz intenzivne medicine. Što ako se želite baviti nečim drugim? Ništa! To je vaš problem - ispričao je dr. Kraus za Glas Slavonije.

- Ovdje radim kao stariji specijalizant (Registrar). Plaća mi je otprilike dva i pol puta veća nego specijalistička plaća u Hrvatskoj. Što se novca tiče moja supruga ne mora raditi. Za razliku od Hrvatske ovdje su svi prekovremeni sati plaćeni. Sustav je vrlo jednostavan: operacija se ne smije odgoditi zato što se bliži kraj redovnog radnog vremena. To znači da ćete morati produžiti dok se sve ne obavi - rekao je dr. Kraus i dodao kako je sve to plaćeno.

Govoreći o razlikama između Irske i Hrvatske istaknuo je kako postoje dvije porezne stope, od 20 i 41 posto te da se već s osnovnom plaćom ulazi u višu poreznu stopu. - Tako da koliko god ekstra zaradili neće vam oporezivati ništa više nego osnovnu plaću, što znači da vam se isplati više raditi - rekao je dr. Kraus i dodao kako je u Irskoj i plaćanje najamnine porezna olakšica dok u Hrvatskoj to nije slučaj ni sa stambenim kreditom.

Smatra kako nije realno očekivati da će u Hrvatskoj u skorije vrijeme doći do promjena nabolje zbog čega nije bilo teško donijeti odluku o odlasku.

>> Pismo čitatelja: U potrazi za srećom morao sam napustiti svoju Hrvatsku

>> Muke 'gastarbajterske': Kuću su sagradili, auto su kupili, ali vratili se nisu

Komentara 57

PA
pandora
19:07 01.10.2014.

i treba dasu place vece tamo nema primanje mita

DU
Deleted user
19:08 01.10.2014.

Dobro je da nisu otisli u Pariz, 30m2/1000 eur stanarina

AN
ankicascreiber
21:19 01.10.2014.

interestno je da svijet zeli Hrvatske lijecnike, znastvenike, inzinjere, ili fizikalce koji zele raditi, ali nitko ne zeli hrvatske pravnike, ekonomiste, javne biljeznike, filozofe, politologe, i sve one druge struke koje cine hrvatsku drzavnu administraciju, sramosude, i vecinu polaznika naa hrvatskim skolama i sveucilistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije