Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija u zagrebu

Liječnička pogreška? 18-mjesečnu Miju usmrtilo zrno graha

antunović, dijana i ivan antunović (1)
Foto: Borna FIlić/PIXSELL
1/5
Autori: Sonja Hoffman, Helena Tkalčević/24sata
11.04.2012.
u 18:35

Zagrebačka obitelj Antunović na Veliki petak ostala je bez mezimice koju nisu uspjeli spasiti ni liječnici hitne pomoći ni specijalisti dviju bolnica – Merkura i Rebra

Nakon što je Hrvatsku šokirala priča o malenoj 18-mjesečnoj djevojčici Miji Antunović, koja je umrla na Veliki petak jer joj liječnici zagrebačkih bolnica KB Merkur i KBC Zagreb nisu na vrijeme izvadili strano tijelo iz bronhija, neutješni roditelji Ivan i Dijana danas su na groblju u Sesvetama pokopali svoju mezimicu.

Neka krivac odgovara

– Naše dijete ništa ne može vratiti. Ako je to Božje djelo, pomirit ćemo se s tim, ali ako su je mogli spasiti, želim da krivci odgovaraju – kazali su slomljeni roditelji.

Mia je, naime, preminula, kako su liječnici rekli roditeljima, od iznenadnog zastoja srca izazvanog nedostatkom kisika. U desnom bronhiju djevojčice pronašli su grah, koji je najvjerojatnije progutala dok se igrala u hodniku obiteljske kuće na Kozari putu u Zagrebu.

– Uzeo sam je za noge i protresao. Izašao je kamenčić. Mia se i dalje gušila pa sam brzo sjeo u auto i krenuo prema Hitnoj u Heinzelovoj ulici – jecajući nam je rekao tata Ivan. Liječnica koja ih je tamo primila uvjeravala ga je da Miji nije ništa. Na inzistiranje očajnog oca dijete su ipak odlučili prevesti u bolnicu. Rekli su mu da ide na Rebro i smjestili ih u sanitetsko vozilo.

Umjesto na Rebro, Miju su dovezli u KB Merkur. Tamo je Ivan, s djevojčicom u naručju, lutao bolničkim hodnicima. Nitko ih, kaže, nije čekao jer iz Hitne nisu javili da beba dolazi. Napokon je pronašao liječnike.

– Zatvorili su vrata sale. Još je dva-tri puta zaplakala, a onda je više nisam čuo. Pretpostavljam da su je uspavali – kazao je Ivan. Kada su shvatili da nemaju potrebnu opremu, odlučili su je prevesti u bolnicu Rebro. Na Rebru ih je čekala majka Dijana, koja radi u bolnici.

– Suprug mi je javio što je bilo. Ispred Rebra čekao je tim od sedam najboljih liječnika u Hrvatskoj – kaže Dijana. Ubrzo nakon što su krenuli s operacijom desnog bronhija, Miji je stalo srce.

Reanimirali su je sat i 15 minuta, no nisu je mogli spasiti. Liječnici su nakon obdukcije rekli roditeljima da je djevojčica najvjerojatnije imala srčanu manu te da zato nije preživjela. Oni u to ne vjeruju.

Prema prvim nalazima obdukcije malena se Mija ugušila, ne kamenčićem nego zrnom graha koje su patolozi izvadili iz bronhija.

– Iako je operirana, grah je od bronhalne sluzi nabubrio i prekinuo dovod kisika u djetetovo desno plućno krilo koje je kolabiralo te je zbog nedostatka kisika uslijedio  zastoj srca i neuspješan pokušaj reanimacije – rekao je prof. Drago Prgomet, pročelnik Odjela za otorinolaringologiju KBC-a Zagreb na kojem je malena preminula. Objasnio je i da je dijete na Rebro dovezeno intubirano i u teškom stanju.

– Grah bubri, a u djeteta od 18 mjeseci riječ je o bronhijima koji su promjera svega tri do pet milimetara – objasnio je i dodao da je u takvim slučajevima ključno vrijeme, ali i način na koji se zahvat vađenja izvodi. Inače, kaže, liječnici s Merkura teže slučajeve aspiracije stranih tijela, poput ovog, redovito šalju na Rebro.

A malenu je Miju otac Ivan u ambulantu Hitne pomoći u Heinzelovoj doveo u petak točno u 11.02 sati.

– Nije točno znao objasniti što je i kako dijete progutalo, a liječnici je rekao da misli kako je progutala kamenčić – kazala je ravnateljica Hitne dr. Slobodanka Keleuva. S obzirom na to da je mala pacijentica bila dobrog općeg stanja, pri svijesti i razgovarala te nije bilo nalaza na plućima koji bi upućivao na otežano disanje ili zastoj, otkriva dr. Keleuva, liječnica je pregledala grlo.

– Ništa se nije vidjelo pa je pod sumnjom da je riječ o stranom tijelu u dubljim dijelovima grla sanitetskim prijevozom u 11.16 sati odvezena u KB Merkur gdje je prema mjestu stanovanja i pripadala – kaže ravnateljica i dodaje da je po zapisu liječnicima u Merkuru bila predana u 11.31 sati.

Nakon duljeg lutanja hodnicima Merkura, po riječima oca djevojčice, liječnici su se, nakon što je Mija primljena u salu, uskomešali i čuo je da govore kako je kamenčić otklizao predaleko i otišao do pluća.

– Malena je u bolnicu stigla respiratorno ugrožena i s epileptičkim statusom – rekao je ravnatelj Merkura dr. Željko Vidas. Objasnio je da je odmah primljena u salu gdje je intubirana, nakon čega su liječnici bronhoskopom pokušali izvaditi kamenčić iz bronhija.

Kolaps plućnog krila

– Kada su vidjeli koliko je duboko te da za takav zahvat nemaju opremu, liječnik iz sale obavijestio je kolege na Rebru, pozvao Hitnu pomoć i zatražio kola opremljena respiratorom kako bi se dijete u pratnji liječnika prevezlo na Rebro – istaknuo je.

Prema podacima iz Hitne pomoći poziv iz Merkura upućen je u 12.10 sati.

– Hitna je pred bolnicu stigla u 12.46, kada je počelo preuzimanje djeteta iz sale, a liječnicima na Rebru predana je u 13.10 sati – objasnila je dr. Keleuva.

Svu dokumentaciju o ovom tragičnom događaju liječnici su predali policiji koja će utvrditi je li i, ako jest, tko je od liječnika napravio propust koji je malenu Miju stajao života.

Komentara 103

LU
lutomirski
18:53 11.04.2012.

eto to je Hrvatsko zdravstvo, banda lopovska covjek moze umrijeti dok mu neko pomogne...

DU
durica
19:00 11.04.2012.

Uopće ne znam zašto se o ovakvim slučajevima uopće piše u novinama, samo se stvara animozitet protiv liječnika koji u puno slučajeva i ne mogu pomoći. Ovdje bi se eventualno moglo govoriti o nemarnom postupanju liječnice na Hitnoj, ali je dijete u bolnice dovedeno, nažalost, prekasno. S obzirom da liječnici nisu svemogući čudotvorci moramo se čim više sami brinuti o sebi, i, naročito o djeci.

LU
lutomirski
18:51 11.04.2012.

ako je bog to odredijo, onda ce on i obracunati sa doktorima, primitvne i praznovjerne, boga hoce to kazu da je bozja volja, ali sa doktorima hoce sami obracunati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije