Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA VLADI

Liječnici zaprijetili štrajkom: 'Ne ispune li se naši zahtjevi najkasnije do kraja siječnja...'

Zagreb: Predstavljen plan i program prosvjeda S.O.S. za hrvatsko zdravstvo
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/11
10.01.2024.
u 11:14

Do kraja idućeg tjedna očekuju prijedlog primjerenog koeficijenta, a to je minimum 20 posto, kažu.

Hrvatski liječnički sindikat u srijedu je zaprijetio štrajkom ako liječnici ne dobiju 20 posto veće koeficijente od travnja te je iznio neslužbeni podatak da je liječnicima u nacrtu Vladine uredbe ponuđen svega pet posto veći platni koeficijent, što znači realan pad plaća.

"Stopa inflacije protekle je godine bila osam posto, ponuđeno pokazuje realan pad naših plaća i nebrigu politike za liječnike koji odlaze iz javnoga zdravstva u privatnu praksu i inozemstvo", istaknula je predsjednica sindikata Renata Čulinović Čaić na konferenciji za novinare koja je okupila predstavnike pet krovnih liječničkih udruga.

Predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Inicijative mladih liječnika, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Koordinacije hrvastke obiteljske medicine poručili su da neodgodivo traže da se do kraja sljedećeg tjedna definiraju primjereni koeficijenti za liječnike. Do toga roka traže i upućivanje izmjena zakona, vezano uz robovlasničke ugovore, u e-Savjetovanje.

Među njihovim je neodgodivim zahtjevima i upućivanje u e-Savjetovanje prijedloga zakona o radnopravnom statusu liječnika te njegovo uvrštavanje u Plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024. Upozoravaju da već godinu dana nemaju granski kolektivni ugovor te traže početak kolektivnih pregovora do kraja siječnja.

Traže i izmjene i dopune vremensko-kadrovskih normativa, kao i da ih se uskladi s postojećim propisima i učini obvezujućim. "U slučaju neispunjenja navedenog u navedenim rokovima, počinjemo sa sveobuhvatnim sindikalnim akcijama, uključujući štrajk", upozorila je predsjednica liječničkog sindikata.

Predsjednik Liječničke komore Krešimir Luetić proteklu je godinu nazvao "godinom neispunjenih dogovora" u kojoj je iz Hrvatske otišlo 148 liječnika.

Ponovio je da treba legalizirati prekovremeni rad liječnika, definirati pripravnost i dežurstva, ali i privlačenje liječnika u manje atraktivne sredine i deficitarne specijalizacije. "Osnovica za vrednovanje rada liječnika treba biti viša nego za ostale javne službe kako bismo zadržali liječnike u zemlji i u javnom sustavu", poručio je Luetić te dodao kako 72 posto građana podržava donošenje zakona o radnopravnom statusu liječnika. 

Renata Čulinović Čaić poručila je da je sada na potezu Vlada, koja je prekršila dogovor iz travnja prošle godine, kada je liječnicima uz ostalo obećano donošenje zakona o radnopravnom statusu.

Navela je i kako je kap koja je prelila čašu prijedlog novih koeficijanata, na temelju kojih bi liječnicima realno znatno pale plaće.  "Ne možemo to prihvatiti, članstvo čeka poziv na štrajk, pripreme su počele", poručila je.

Podsjetimo, ravnatelji Kliničkih bolničkih centara trebali bi u travnju dobiti povišicu od 475 eura bruto, odnosno s dosadašnjih 4629 eura plaće će im porasti na 5104 eura, odnosno za 10 posto. Riječ je o prijedlogu nove Vladine Uredbe o koeficijentima. Povećanje koeficijenata kreće se od pet posto za neke nezdravstvene radnike pa do najviših 19 posto za bolničare, a prosjek je oko osam posto.

Tako će, primjerice, bruto plaća glavne sestre OHBP-a porasti za sedam posto, a doktora medicine specijalista za samo pet posto, s 3250 na 3418 eura bruto. Naravno, treba napomenuti da je ovdje riječ o osnovnoj plaći, za osmosatno radno vrijeme bez dežurstava i pripravnosti.

VEZANI ČLANCI:

Nova Uredba o koeficijentima još uvijek nije javno dostupna, odnosno liječnici, sestre i nezdravstveno osoblje, odnosno njihovi predstavnici još uvijek nisu dobili na uvid izračune, ali ono što su imali prilike vidjeti kod njih je izazvalo nezadovoljstvo.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak duboko je razočaran prijedlogom koji je dobio na uvid i napominje kako još nisu dobili podatke za nezdravstveno osoblje, ali da generalno gotovo nitko ne može biti zadovoljan.

– Prijedlog nije dobar, koeficijenti nisu dostatno podignuti. Živimo u vremenu velike inflacije, a da ne govorimo koliko je nepravedno napravljen raspored koeficijenata prema stručnim spremama. Uopće se ne cijeni razina školovanja – kazao je ranije Topolnjak.

Kao primjer navodi podatak da će spremačica dobiti povećanje od 170, a medicinska sestra od 80 eura, dok će prvostupnica dobiti samo 90 eura. Topolnjak dodaje da u tom povećanju nisu uračunate noćne smjene ni vikendi. Navodi da bi medicinske sestre imale plaću oko 1200 eura, a prvostupnice 1300 eura.

Iako još nema sve podatke o nezdravstvenim radnicima, Topolnjak kaže da su iznimno nezadovoljni jer oni sa srednjom stručnom spremom imaju pet posto veći koeficijent u odnosu na visoko kvalificirane radnike.

VIDEO Čak 26 vatrogasaca iz JVP-a Zadar u štrajku

Komentara 13

MA
majeltomoguce
13:11 10.01.2024.

Veliki problem za vladu, jer sada će svi prijetiti štrajkovima u izbornoj godini i tako pokušati dobiti što više novaca - a vladi je u interesu da sve bude mirno. I ako i pristanu dati povišice opterećuju buduću vladu koja možda neće biti ista! Jako zeznuta situacija.

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
12:17 10.01.2024.

Za sve ove sto se raduju zbog "problema" u kojem se nasao Plenkovic i HDZ. On ako bude zelio sve ce to platiti vasim novcem - poreznika; NE svojim. Ako navijate za ove koji i tako imaju za HR prilike velike place - posebno suci - znajte da ce ostati manje novaca za ostale i vas. Plenkovicu ni iz djepa ni u djep😁. Sto se mene tice treba svima isplatiti sve sto zele.... i jos vise dati. Da vidimo kako ce to slijedeca vlada hendlati😉

DU
Deleted user
11:43 10.01.2024.

Tu je naravno i Nataša Ban koja je skupa s dr. Bressanom iz Rijeke uvijek protiv svega i protiv bilo kakvih obveza, ali za visoku plaću spremna je štrajkati mjesecima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije