Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liječnici u Virovitici ne žele dežurati vikendom

Nije sporno samo dežurstvo nego to da ga dio liječnika smatra neisplativim, kaže pročelnica Melita Sirovica
04. siječnja 2014. u 17:00 3 komentara 1800 prikaza
liječnici
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Do utorka, 7. siječnja obiteljski doktori, pedijatri i doktori dentalne zdravstvene zaštite te domovi zdravlja mogu dostaviti svoje ponude Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) za posebna dežurstva subotom od 15 do 20 sati, te nedjeljom, i blagdanom od 8 do 20 sati. Većina tih liječnika po Hrvatskoj već je imala organizirana vikend i blagdanska dežurstva i ovu vijest dočekuju spremni i zadovoljni na prilici da dodatno zarade, no dio liječnika žali se da o ovoj odluci HZZO-a nije dovoljno informiran te da ne zna kako će za to biti plaćen.

Neinformirani liječnici

Tako Virovitica i drugi gradovi Virovitičko-podravske županije možda uopće neće imati liječnika koji će dežurati vikendom i blagdanima, jer dosad, neslužbeno doznajemo, liječnici nisu pokazali interes za inicijativu.– Može se dogoditi da se do kraja roka na području Virovitičko-podravske županije ne javi niti jedan liječnik. Bit će razumljivo ako priliku za ova posebna dežurstva ne prihvate. Nakon preopterećenog radnog tjedna, malo tko će prihvatiti uvjete po kojima će raditi nedjeljom i blagdanima, a za to biti plaćen gotovo kao za normalan radni dan – kaže Melita Sirovica, županijska pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i socijalnu skrb. Sami liječnici u toj županiji nemaju ništa protiv da se uvede ova vrsta dežurstva, no dio njih nije zainteresiran jer ga smatraju financijski neisplativim. Obiteljska liječnica Vlatka Janošević u Pitomači upozorila je na veliku količinu posla koju liječnici imaju tijekom tjedna, pa se pita kako kvalitetno odraditi i vikend dežurstvo te u ponedjeljak opet biti oran za posao.– Možemo biti dva dana ovdje, a bez ijednog pacijenta ili raditi cijeli vikend, ali da vam to nitko ne plati – zašto projekt smatra demotivirajućim objašnjava dr. Janošević. Glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut objasnio nam je da će obiteljski liječnici, pedijatri te doktori dentalne medicine za provedeno dežurstvo biti izravno plaćeni od HZZO-a, dok su do sada dežurstvo ugovarali samo domovi zdravlja koji su organizirali i plaćali naknadu doktoru u okviru raspoloživih sredstava ugovorenih s HZZO-om. Utvrđena cijena za postupak posebnog dežurstva je 55 kuna po pacijentu, a sumnja da će ti dani dežurstava proći bez iti jednog pacijenta, jer će sada hitna sigurno dio pacijenata upućivati dežurnim liječnicima.

Nema dovoljno pedijatara

U Međimurskoj županiji liječnička dežurstva vikendom već su uhodana, no problem je s pedijatrima kojih nema dovoljno da bi pokrili i nedjelju. Pet pedijatrica, od kojih je jedna pred mirovinom, izmjenjuju se u dežurstvima koja počinju u petak poslijepodne, a završavaju u subotu u 16.30 sati.– To dobro funkcionira, ime i adresa dežurne pedijatrice nasnimljeni su na automatskoj sekretarici, pa roditelj koji nazove svog obiteljskog liječnika zna kome se taj vikend treba javiti. Nedjeljom dežura liječnik opće medicine u Ulici Matice hrvatske, jer nas pedijatara nema dovoljno da bismo pokrili i nedjelju - kaže dr. Dušica Kvakan-Gazdić iz Čakovca. (is, ibe/VLM, ib/VLM, mf/VLM, iš/VLM, eč/VLM)

>> Žele Viroviticu kao središte Slavonske regije

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Avatar 69bobo
    69bobo:

    tko mene pita kod privatnika želim li raditi vikendom,odradiš a sati ti se upišu na papir pa kad nema posla doma s djecom. svi po državnim firmama su još uvijek u socijalizmu,a vrlo bolan bude prelazak

  • aabbcc:

    Ne mogu a da se ne osvrnem na gornji tex: jer na poslove se rasporedjuju zaposleni a ne javljaju dragovoljci, jer nije im ovo 45god. !