Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolektivno pregovaranje

Liječnici prijete: Nećemo više raditi prekovremeno

stetoskop
Foto: Robert Anić/PIXSELL
VL
Autor
Romana Kovačević
15.02.2018.
u 17:32

Oglasila se i Hrvatska liječnička komora koja od Vlade RH i resornog ministra Milana Kujundžića traži da žurno pronađe zakonsko rješenje koje će omogućiti liječnicima izravno pregovaranje s Vladom o svojim radnim pravima i obvezama

Ne omogući li se u kratkom roku Hrvatskom liječničkom sindikatu sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju za zdravstvo, realna je mogućnost da liječnici odbiju raditi prekovremeno. To bi dovelo do ozbiljne kolapsa zdravstvenog sustava i predstavlja nacionalnu ugrozu, stoji u dopisu dr. Renate Čulinović Čaić, predsjednice Liječničkog sindikata.

HLS upozorava da je neprihvatljivo što za granski kolektivni ugovor ne pregovaraju liječnici, na čijem se enormnom broju prekovremenih sati cijeli sustav i održava. Nisu uključeni jer nisu reprezentativni sindikat, što ovisi o broju članova, no HLS traži od Vlade hitno pokretanje izmjena Zakona o reprezentativnosti te da Liječničkom sindikatu omogući sudjelovanje u pregovorima za prava zaposlenih u zdravstvu.

Oglasila se i Hrvatska liječnička komora koja od Vlade RH i resornog ministra Milana Kujundžića traži da žurno pronađe zakonsko rješenje koje će omogućiti liječnicima izravno pregovaranje s Vladom o svojim radnim pravima i obvezama.

- Strukovni kolektivni ugovor za liječnike, koji je standard u gotovo svim europskim državama, optimalno je rješenje kojim se djelotvorno može riješiti trenutni spor - poručio je dr. Trpimir Goluža, čelnik Komore.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

stetoskop
1/11

Komentara 65

ŠT
ŠtoReći
18:24 15.02.2018.

ne morate raditi prekovremeno, samo radite za vrijem radnog vremena.

RI
rimac444
20:02 15.02.2018.

Dobro zna ministar da polovica bolničkih liječnika ne radi ništa. a ostali upola snage, čast izuzecima. Samo privatizacija je rješenje, jer u privatnom sektoru jedan liječnik napravi više od 10 u državnom sektoru

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:18 15.02.2018.

Samo pogledajte broj smrtnosti po hrvatskim bolnicama i usporedite sa eu prosjekom, na nivou zemalja trećeg svijeta smo, ne razumjem šta ovi oće mašući sa bezvrijednim papirom tj diplomom u koji možeš samo burek zamotat, od njih deset jedan neštoo zna i to samo nešto ne sve, čast pojedinim izuzecima koje stvarno treba primjereno platit a ove druge neznalice treba i onako maknut, vjerujte mi takvi su naj glasniji, pravi pošteni lječnici rade i zarađuju čak i više nego vani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije