Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spektakularna operacija

Liječnici prvi put transplantirali dio lubanje i vlasište od ljudskog donora

Jim Boysen,transplantacija lubanje
Foto: wochit Healthy Living/YouTube screenshot
1/2
04.06.2015.
u 19:10

Uz pionirsku transplantaciju, pacijent Jim Boysen podvrgnut je i presađivanju bubrega i gušterače. Bolnicu bi trebao napustiti tijekom današnjeg dana

Američki liječnici iz teksaškog Houstona učinili su zaista iznimni podvig - prvi put u povijesti transplantirali su gornji dio lubanje i vlasište od ljudskog donora. Presađivanje je izvršeno 22. svibnja i to na Jimu Boysenu (55), pacijentu kojem se na glavi stvorila velika rana tijekom liječenja od raka, piše Mashable.

Uz pionirsku transplantaciju, Boysen je podvrgnut i presađivanju bubrega te gušterače. Bolnicu bi trebao napustiti tijekom današnjeg dana.

- Šokantno je koliko su liječnici sve dobro napravili. Sada ću imati više kose nego kada sam imao 21. godinu - našalio se zadovoljni programer iz Austina.

Rekonstruktivni plastični kirurg Jesse Selber, koji je izveo operaciju u Centru za rak MD Anderson, kazao je da su priprema složene operacije i potraga za donorom trajali punih 18 mjeseci.

Podsjetimo, prošle godine liječnici u Nizozemskoj uspjeli su pomoću 3D plastičnog isprinta zamijeniti gornji dio lubanje jednoj ženi.

>>Ovo je 10 implantata koji će nas pretvoriti u superljude

>>Broj darivatelja organa u godinu dana povećan za 106 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije