Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetna oplodnja

Liječnici ministru: Počinje li život prvim plačem ili zametkom?

ostojić, embrij
Autori: Sonja Hoffman, Darko Pavičić
03.02.2012.
u 19:00

Reakcije na najavu ministra Ostojića o mogućnosti posvajanja embrija.

Nakon što je za tjednik Forum ministar zdravlja Rajko Ostojić otkrio da novi Zakon o "umjetnoj oplodnji" osim mogućnosti zamrzavanja zametaka donosi i mogućnost da neplodni parovi posvoje neiskorišteni zamrznuti embrij drugog para, ta je izjava u javnosti izazvala brojne, uglavnom, negativne reakcije.

Crkva ne podržava zakon

Iako je Ostojić otkrio sve novosti u zakonu, službena Crkva ne kani javno davati svoje mišljenje i nikakve izjave sve dok službeno ne počne javna rasprava.

– Crkveni stav zna se od početka. Hrvatska biskupska konferencija kontaktirala je ministra zdravlja i ponovila kako se protivi ovakvom prijedlogu zakona o kojemu se govori u javnosti jer je protiv zamrzavanja embrija – rekli su neslužbeno u Katoličkoj crkvi.

Na pitanje kako će Crkva reagirati na prijedlog da se embriji mogu donirati drugim osobama, odnosno banci embrija, u Crkvi nam kažu kako misle da se takvim prijedlogom namjerno želi radikalizirati to pitanje, da bi sve ono što se smatra spornim moglo glatko proći.

– Ako bi zakonodavac inzistirao na tako čemu, onda ćemo naći načina da odgovorimo na taj izazov – rekli su nam u Crkvi, ne želeći otkriti hoće li predložiti da se to pitanje riješi referendumom. A ostane li prijedlog zakona ovakav, referendum najavljuju iz građanske inicijative "I ja sam bio embrij". Oni, naime, smatraju da su stavke u zakonu čista manipulacija i trgovina živim bićima kojima se unatoč Konvenciji o pravima djeteta ovakvim prijedlogom oduzimaju sva prava.

– To je manipulacija živim bićima i zakon ne možemo podržati. Ministar je zaboravio da anonimno posvajanje, ali i darovanje zametaka otvara probleme poput mogućnosti da braća i sestre ne znaju jedni za druge, ali i kome pripadaju zameci ako se donorski par rastavi – pojasnio je Krešimir Miletić iz građanske inicijative.

Promijenio stav?

Zanimljivo je da izjavu ministra Ostojića o mogućnosti posvajanja embrija ne podržavaju ni u krugovima njegovih dosadašnjih istomišljenika, liječnika. Tvrde kako s obzirom na to da se posvojiti može samo živo biće, takav prijedlog zakona ide na ruku Crkvi pa se pitaju ima li to veze s nedavnim službenim posjetom izaslanstva HBK-a ministru Ostojiću.

– Prije samo nekoliko dana ministar je govorio da život počinje prvim djetetovim plačem, a sada otvaranjem opcije da se posvoji embrij priznaje da život počinje zametkom – poručuju. Komentar na kritike ministra Ostojića do ovog trenutka nismo uspjeli dobiti.

>> Novi zakon o oplodnji: Neplodni će moći posvojiti embrij

Komentara 124

SA
sargu123
20:51 03.02.2012.

NE SMIJE se dozvoliti popovima i sličnim kreaturama odlučivati o ljudskim životima !

DO
doktorica
18:58 04.02.2012.

a šta je sa pravima ostavljene djece i siročadi po domovima ?!

UT
utatica
20:30 03.02.2012.

dr. Mengele!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije